🇭🇺 Szakmai megbeszélésen értékelték ki A Sport mindenkié – nemformális oktatás az úszáson keresztül nevet viselő projekt eddigi tevékenységeit a pályázatban érintett intézmények képviselői október 14-én. Székelyhíd város nyertes pályázata, amely több száz gyerek számára teszi lehetővé, hogy megtanuljon úszni, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (POCU) támogatásával valósul meg. A szakmai workshopon jelen volt Aurel Oprea, a projekt menedzsere, a három partneriskola – a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum és a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola – képviselői, valamint városunk polgármesteri hivatala és az úszásoktatást lebonyolító nagyváradi Xterra Sportklub szakemberei, illetve az Ér Hangja médiacsoport munkatársai.

A találkozón megbeszélték a pályázat tevékenységeit, a gyerekek által eddig elért eredményeket, illetve a tevékenységek jelenlegi stádiumát. Mint elhangzott, van olyan iskola, ahol az úszásoktatás már teljesen lezárult és már csak az egészséges életmódra nevelés elméleti órái vannak hátra. A nagykágyai iskolában a diákok kötelező szakmai gyakorlata miatt az úszásoktatás kitolódik decemberig.

A workshop résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a pályázat több szempontból is nagyon hasznosnak bizonyul, szóba került egyes résztvevő diákok kiemelkedő teljesítménye és a nemformális oktatás fontossága is.

🇷🇴 Importanța înotului și a educației non-formale discutate la Săcueni

Reprezentanții instituțiilor implicate în proiectul „Sport este pentru toți – Educație non-formală prin înot” au evaluat activitățile de până acum ale proiectului în cadrul unei întâlniri profesionale care a avut loc pe 14 octombrie. Proiectul câștigător din orașul Săcueni, care va permite ca sute de copii să învețe să înoate, este implementat cu sprijinul Programului Operațional Capital Uman (POCU).

La atelier au participat Aurel Oprea, managerul de proiect, reprezentanți ai celor trei școli partenere – Liceul Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni, Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea și Școala Elementară Toldy din Sânnicolau de Munte -, precum și ai Primăriei, experții Clubului Sportiv Xterra din Oradea, care organizează lecțiile de înot, și ai grupului media Ér Hangja.

În cadrul întâlnirii au fost discutate activitățile proiectului, rezultatele obținute până în prezent de către copii și stadiul actual al activităților. Unele școli au finalizat deja lecțiile de înot și au rămas doar lecțiile teoretice privind educația pentru un stil de viață sănătos. În școala din Cadea, efectuarea stagiului de practicta de specialitate – element obligatoriu al procesului instructiv de specialitate, va prelungi derularea  lecțiilor  de curs de înot până în luna decembrie. Participanții la atelier au fost cu toții de acord că această competiție se dovedește a fi foarte utilă din multe puncte de vedere, iar performanțele remarcabile ale unora dintre elevii participanți și importanța educației non-formale au fost, de asemenea, menționate.


Írta: Szücs-Pap Enikő