Úszótanfolyamokra várják az érdeklődőket a sportszakemberek a székelyhídi tanuszodában. Egy, már évek óta várt együttműködésnek köszönhetően novembertől a nagyváradi Xterra Sportklub munkatársai várják úszásoktatásra a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, minden hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken.

Szeptember derekán nyitotta meg kapuit Székelyhíd tanuszodája, és napokon belül bebizonyosodott, hogy a lakosság már nagyon várta a létesítmény kapunyitását. A hónap végére Krizsán Benjámin helyi származású testnevelő tanár, hivatalos úszásoktató órarendje egy szempillantás alatt betelt. Az érdeklődés azonban nem hagyott alább, így további oktatókat keresett az uszodát működtető helyhatóság.

Együttműködés az Xterrával

Még 2018-ban, az uszoda építésének kezdetekor megkereste Székelyhíd városvezetését a nagyváradi Xterra Sportklub. Kifejezték szándékukat, hogy sportszakértői munkájukkal örömmel hozzájárulnának a közösség életminőségének javításához, a tanuszoda működtetéséhez. Így november hónaptól kezdődően az Xterra Sportklub munkatársai, Cristina Cecan és Szokolszky István várják azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik szeretnének megtanulni úszni. Az úszótanfolyamra Törő Mónikánál lehet jelentkezni a 0751-744115-ös telefonszámon. Az úszásoktatás minden hétköznap 16 és 21 óra között zajlik, ára 20 lej/alkalom.

Aki úszni szeretne a székelyhídi tanuszodában (alkalmanként vagy bérlettel) időpontot a 0786-228635 telefonszámon kérhet, az uszoda recepcióján.

A város sportstratégiája

Székelyhíd város vezetősége az elmúlt évek során minden kulturális vagy sportlétesítmény közösségnek való átadásakor kihangsúlyozta: a városiasodás nem csak a közművek vagy közösségi terek megteremtését jelenti, hanem elsősorban a közösség gondolkodásában és életvitelében végbemenő folyamatnak kell lennie, az előbbiek pedig az ehhez hozzásegítő tárgyi környezetet jelentik. Ugyanígy az uszoda is, amely ugyan minden város alapvető „sportkelléke” lehet, de ha a közösség nem használja, nem teszi élete vagy gyerekei életének részévé, és nem szocializálódik ebben a környezetben és sportágban, akkor csak üres falak, hasztalan űr.

Béres Csaba lapunknak elmondta, nem az a cél, hogy olimpikonokat neveljenek: „A cél az, hogy ráneveljük sajátmagunkat, hogy a mozgékony életmód nagyon fontos az egészségünk megőrzése érdekében” – hangsúlyozta a polgármester. A város sportstratégiája szempontjából rendkívüli jelentőségű a tanuszoda és az Xterra Sportklub találkozása. A Xterra Sportklub tagja a Román Atlétikai Szövetségnek és a Román Triatlonszövetségnek is. Az egyesület munkatársai olyan sportszakemberek, akik jól tudják, a mozgás nem csak hobbi lehet, de tudomány is. Az Xterra fő tevékenységei közé tartozik a helyes sportgyakorlás oktatása (például arról, hogyan fussunk helyesen), sporttáborok szervezése gyerekek számára, a sporttehetség-gondozás, de futó- és triatlonversenyek szervezése is (úgy mint a tizenegy éve megszervezett nemzeti triatlon-bajnokság, az X-Man Románia). Épp ezért a helyhatóság, mint a tanuszoda működtetője arra kérte a sportszakembereket, az úszás mellett idővel a futást és a biciklizést is vezessék be a helyi közösség életébe, hogy az érdeklődők helyesen tudják művelni ezeket a sportokat. Kérdésünkre, amely e sportok gyakorlásának helyszínére vonatkozott, a polgármester megosztotta Székelyhíd közigazgatási területén belüli, az erdei tájfutáshoz kellő útvonalak és több kilométer bicikliút kialakításának tervét. Míg a futáshoz kellő irányvonalakat az erdészeti hatóságok közreműködésével tervezik kirajzolni, addig a kellő bicikliutakat európai uniós alapokból fogják megvalósítani, pályázati úton. Amíg ezek megvalósulnak, addig is a már meglevő füves sportpályák rendelkezésre állnak a futni vágyók számára, a biciklizők pedig a közutakat használhatják, illetve tervezik az uszoda trénerpadokkal való felszerelését is, ha arra igény mutatkozik. Emellett havi rendszerességgel közösségi sportnapokat is tervez a városvezető, mely a szervezők szemében egyelőre nagy kihívásnak, a lakosság számára viszont óriási lehetőségnek ígérkezik a jövőben.


A székelyhídi tanuszoda használati szabályzata:

– Az úszás során úszósapka viselete kötelező, szemüveg viselete javallott (mivel sós a víz).

– Tilos utcai ruházatban belépni a kizárólag úszáshoz, zuhanyozáshoz kijelölt helyiségekbe.

– A vízbe való belépés előtt az úszóknak kötelességük betartani a szükséges egészségügyi előírások sorát, mely zuhanyzással zárul. A medencében csak úszófelszerelést szabad használni.

– Az előfizetőknek vagy oktatásra jelentkezőknek az úszási tevékenységhez félévi orvosi engedélyt kell beszerezniük háziorvostól és a bőrgyógyásztól, amelyben szerepel, hogy úszásra alkalmasak.

– A tanuszodába belépők egy epidemiológiai szűrésen esnek át. A légúti fertőzés jeleit mutató személyek (gyakori köhögés és tüsszentés, megváltozott általános állapot) belépése nem engedélyezett.

– A kedvezményezetteknek kötelessége a sportbázis helyiségeit tisztán és rendezetten tartani.


Írta: Bíró Orsolya