🇭🇺 Többszáz gyerek kapott lehetőséget az úszástanulásra

Versenyszerű sportbemutatón mutatta meg tudását október 14-én negyven olyan diák, akik Székelyhíd város nyertes pályázatának köszönhetően több hónapon keresztül úszásoktatásban részesültek. A diákokat a nagyváradi Xterra Sporklub szakemberei tanították úszni, akik az úszóverseny szakmai lebonyolítását és megszervezését is magukra vállalták. Az úgynevezett swimathon vetélkedőt kettős céllal rendezték meg. Egyrészt, akik kiemelkedően jól teljesítettek a tanfolyam során, azok bemutathatták eddig megszerzett tudásukat, másrészt, hogy a legtehetségesebbek, akik a későbbiekben akár versenyszerűen is űzhetik ezt a sportot, szponzorokat találjanak.

A verseny végén a résztvevőket éremmel és oklevéllel jutalmazták. Szokolszky István, az Xterra Sportegyesület elnöke méltatta ennek a közhasznú pályázatnak a fontosságát, ahol több száz érmelléki gyerek tanulhatott meg úszni, egyesek ugyan kevésbé jól, mások viszont kiemelkedően jól.

A Sport mindenkié – nem-formális oktatás az úszáson keresztül nevet viselő projektben összesen 334 gyerek kapott lehetőséget arra, hogy megtanuljon úszni. A pályázatban partnerként vesz részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum és a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola, támogatója az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (POCU). A gyerekek nemformális oktatása idén áprilisban indult és alapvetően két részből áll: egy 25 órás elméleti részből, melynek során az egészséges életmódra és étkezésre nevelik a diákokat, illetve egy 20 órás gyakorlati úszásoktatásból. Ezenkívül a pályázat részét képezte olyan bábuk beszerzése is, amelyeken a diákok az elsősegélynyújtás alapjait tanulhatják meg. A tanfolyam megkezdésekor minden diák számára ingyenesen biztosították a szükséges felszereléseket: hátizsákot, törülközőt, papucsot, fürdőruhát, úszósapkát és úszószemüveget. Aurel Oprea projektmenedzser kiemelte a nemformális oktatás és az egészséges életmódra nevelés fontosságát, és dicséretesnek nevezte a helyi vezetés, köztük Béres Csaba polgármester azon törekvését, hogy minél változatosabbá és mindenki számára elérhetővé tegye az oktatás és nevelés kevésbé hagyományos formáit.

🇷🇴 Tinerii își etalează abilitățile de înot la un spectacol sportiv

Sute de copii au avut ocazia să învețe să înoate

Patruzeci de elevi care au primit lecții de înot timp de câteva luni datorită unei oferte câștigătoare din partea orașului Săcueni și-au arătat abilitățile în cadrul unei demonstrații sportive competitive pe 14 octombrie. Elevii au fost învățați să înoate de către profesioniști de la Clubul Sportiv Xterra din Oradea, care s-au ocupat și de organizarea și desfășurarea profesională a competiției de înot.

Scopul așa-numitei competiții swimathon a fost dublu. Pe de o parte, cei care s-au descurcat excepțional în timpul cursului au putut să-și arate abilitățile, iar pe de altă parte, să găsească sponsori pentru cei mai talentați înotători, care ar putea ulterior să se apuce de acest sport la nivel de competiție. La finalul competiției, participanții au primit medalii și certificate. István Szokolszky, președintele Asociației Sportive Xterra, a apreciat importanța acestei competiții publice, care a permis ca sute de copii din Valea Ierului să învețe să înoate, unii mai puțin bine, dar alții excepțional de bine.

În cadrul proiectului „Sport pentru toți – Educație non-formală prin înot”, un număr de 334 de copii au avut ocazia să învețe să înoate. Liceul Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni, Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea și Școala Elementară Toldy din Sânnicolau de Munte sunt parteneri în acest proiect, care este susținut de Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POCU).

Educația non-formală a copiilor a început în luna aprilie a acestui an și constă în două părți principale: o parte teoretică de 25 de ore, care îi învață pe elevi despre stilul de viață sănătos și nutriție, și o lecție practică de înot de 20 de ore. Proiectul a inclus, de asemenea, achiziționarea de manechine pentru a-i învăța pe elevi elementele de bază ale primului ajutor. La începutul cursului, toți elevii au primit gratuit echipamentul necesar: rucsac, prosop, papuci, costum de baie, cască de înot și ochelari de protecție. Managerul de proiect, Aurel Oprea, a subliniat importanța educației non-formale și a educației pentru un stil de viață sănătos și a lăudat eforturile autorităților locale, inclusiv ale primarului Csaba Béres, de a face ca formele mai puțin tradiționale de educație și formare să fie cât mai diverse și mai accesibile.


Írta: Szücs-Pap Enikő