^ Vissza Fel
felújítás címke bejegyzései:

Megéledő kövek Pelbárthidán

Mérföldjáró  ,   2022. július 19. kedd 

Utolsó szakaszába ért a Paptamásihoz tartozó falu templomának felújítása

A pelbárthidai református templom teljes felújítási munkálatainak utolsó szakaszába érkezett egy több mint tízéves munka eredményeként. A gyülekezet 2009-ben kezdte el a restauráláshoz szükséges dokumentáció elkészítését, melyet 2010-ben az úgynevezett falkutatás követett.

Aztán hosszabb szünet után 2014-ben a román állam támogatásának köszönhetően sikerült felújítani a templom 1888-ban épített tornyát. De a műemlék, a közel kilencszáz éves szentély és hajó restaurálása még váratott magára.

A műemlék templomok nagy felelősséget rónak a bennük munkálkodó gyülekezetekre. Nem szabad elvesztegetni, romlani hagyni, feledésbe ejteni az ősök hagyatékát, ugyanakkor a jelen közössége használni szeretné, igényeihez alakítani igyekszik templomát.

Átadták az új színház kivitelezési határozatát

Közélet  , ,   2018. december 20. csütörtök 

2020 tavaszára a Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásával felújítják a teátrum épületét

Karácsonyi csoda? Talán az is. De leginkább fáradhatatlan munka eredménye, hogy december huszadikán Manuela Irina Pătrășcoiu, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (CNI) főigazgatója átadta a székelyhídi színház épületének felújításáról szóló kivitelezési határozatot Neculai Manolicának, a nagyváradi Simbac Rt. építőcég vezérigazgatójának, a sajtó és az önkormányzat néhány alkalmazottja jelenlétében.

Újul a római katolikus templom

Mozaik  , ,   2017. május 27. szombat 

Turisztikai jelleget is kap az ingatlan, a toronyban kilátó épül

Lelkesen számolt be a székelyhídi római katolikus templom felújítási terveiről Béres Csaba polgármester, aki egy kis templomtörténeti adalékkal is szolgált olvasóinknak.

– Mindig öröm, ha egy ingatlant sikerül megmenteni az enyészettől, illetve szépíteni, alakítani tudjuk a már meglévőket.

– Erről a templomról tudni kell, hogy az építtetője ugyanaz a Dietrichstein János volt, aki a kastélyt is emeltette itt Székelyhídon, és ami gyakorlatilag öröklés útján került a Stubenberg család tulajdonába, amit a világháború utáni államosításkor a román állam bekebelezett. Innentől kezdve a székelyhídi római katolikus templom a román állam tulajdona lett, majd a székelyhídi önkormányzat, ha jól emlékszem, 2009-ben városi tulajdonba helyezte át, és egyúttal a katolikus egyháznak adta használatba. Amikor megjelent a tavalyi év folyamán az a pályázati kiírás, amelyik a műemlékvédelem alá eső ingatlanok felújítását célozza meg, arra gondoltunk, hogy a templom felújítását ennek segítségével megoldhatnánk.

Élet a piacon

Közélet  , ,   2010. november 11. csütörtök 

Székelyhídon a keddet és a pénteket emberemlékezet óta piaci napként emlegetik. Elég régi hagyomány ez városunkban, legalább húsz éve, tehát valószínűleg a rendszerváltás óta ez így van, és ez rendben is van így. Mivel hamarosan nagy változások lesznek a piacon, gondoltam meg kellene örökíteni a jelenlegi állapotot, és ezt elárulni a kedves olvasónak a jövőből. Bár Székelyhíd igencsak kis méretű városnak számít, ahhoz képest igen sok helyről érkeznek hozzánk árusok; a környékbeli településeken (Asszonyvására, Bihardiószeg, Csokaly, Érolaszi, Érkereki, Érkeserű, Hegyközszentmiklós) kívül Érmihályfalváról, Nagyváradról, sőt Debrecenből és Nyíregyházáról is.