Turisztikai jelleget is kap az ingatlan, a toronyban kilátó épül

Lelkesen számolt be a székelyhídi római katolikus templom felújítási terveiről Béres Csaba polgármester, aki egy kis templomtörténeti adalékkal is szolgált olvasóinknak.

– Mindig öröm, ha egy ingatlant sikerül megmenteni az enyészettől, illetve szépíteni, alakítani tudjuk a már meglévőket.

– Erről a templomról tudni kell, hogy az építtetője ugyanaz a Dietrichstein János volt, aki a kastélyt is emeltette itt Székelyhídon, és ami gyakorlatilag öröklés útján került a Stubenberg család tulajdonába, amit a világháború utáni államosításkor a román állam bekebelezett. Innentől kezdve a székelyhídi római katolikus templom a román állam tulajdona lett, majd a székelyhídi önkormányzat, ha jól emlékszem, 2009-ben városi tulajdonba helyezte át, és egyúttal a katolikus egyháznak adta használatba. Amikor megjelent a tavalyi év folyamán az a pályázati kiírás, amelyik a műemlékvédelem alá eső ingatlanok felújítását célozza meg, arra gondoltunk, hogy a templom felújítását ennek segítségével megoldhatnánk.

– A Stubenberg-kastély élettel lett telített a Böjte Csaba szerzetes vezette alapítványnak köszönhetően. A hozzá tartozó templom is megérte a felújítás idejét…

– Az 1768-ban épült imahely utoljára 1981-ben esett át nagyobb felújításon, azt követően komolyabb rehabilitálási munkálatokat nem végeztek rajta. Az eltelt évtizedek pedig nem múltak el nyomtalanul. Mindamellett, hogy a freskók felújítása, a képek restaurálása, az orgona javítása meg fog történni, kialakítunk egy termálvízen alapuló fűtésrendszert is. Külső felújításra is sor fog kerülni, illetve a templom melletti épület, a kastély bejáratánál lévő ingatlan, az úgynevezett régi fizikalaboratórium épületét is bevontuk ebbe a projektbe, mivel a pályázatban mint turisztikai célpont szerepel a templom. Ennek okán a templomtoronyban – ami gyakorlatilag az Érmellék legmagasabb pontja – kilátót alakítunk ki, ahonnan szemlélhetik a környék látnivalóit a turisták. Az egyházi szent hely szomszédságában turisztikai információs központ létesül mellékhelyiségekkel, konferenciateremmel.

– Mekkorák lesznek a költségek, és mennyire biztos már a finanszírozás?

– A munkálatok finanszírozási költségeit a székelyhídi önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében pályázta meg, ami gyakorlatilag körülbelül egymillió euró bruttó összeget jelent. Reményeink szerint a közbeszerzési eljárások után már az idei év második felében nekifognak a templom felújításának. A kivitelezés egy-másfél év alatt be lesz fejezve, és ezáltal olyan barokk templommal fogunk rendelkezni ami egyedi, hiszen ilyen állapotban, ilyen jelleggel, ilyen jól fennmaradt összképpel, szakemberek szerint barokk templom a nagyváradi egyházmegyében kevés van, talán ez az egyedüli.


Írta: Ér hangja