^ Vissza Fel
színház címke bejegyzései:

Vándorbérletet hirdettek a székelyhídi színházban

Kultúra  , ,   2021. szeptember 17. péntek 
 184

Öt színházi előadást (János vitéz, Napnyugat expressz, Valahol Európában, Csongor és Tünde és a Játék a kastélyban) láthatunk a Szabó Ódzsa Városi Színházban az október elejétől induló évadban. Az előadásokhoz kötődő színházbérletet szeptember 15-i sajtótájékoztatóján ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, a nagyváradi társulat három, érmelléki születésű színművészével – Hajdu Géza, Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Noémi –, valamint Fekete Katalin székelyhídi színházi kultúrigazgatóval és Béres Csaba polgármesterrel közösen.

Városvezetőnk kifejtette, hogy régen több évtizeden keresztül zajlott a kultúra átadása a színház épületében, és örömteli, hogy ennyi idő után elérkeztünk ide, ahol most tartunk, és lehetőség van az első bérlet megvásárlására. A fiatal generációk is megtapasztalhatják, milyen is színházba járni, milyen egy előadás, hogyan illik ott viselkedni. Ha már adott, éljünk vele, és minél több előadást szeretnénk.

Újra beülhetünk a színházba

Kultúra  ,   2021. szeptember 6. hétfő 
 268

Szabó Ódzsa-vándorbérletet hirdetett a nagyváradi társulat

Névadó ünnepséggel avatták fel a teljesen felújított és kibővített művelődési házat Székelyhídon augusztus 28-án. Az intézmény homlokzatára Szabó József színházi rendező, dramaturg, szakíró, városunk jeles szülöttjének neve került a januári szűk körű átadást követő hosszas előkészítés után.

A megújult, 346 férőhelyes színház tökéletes helyszínként szolgál majd Székelyhíd hagyományosnak mondható rendezvényeinek, mint például a kórustalálkozónak, a néptánc- és moderntáncbemutatónak, konferenciáknak.

Elsődleges cél az, hogy az érmelléki közönséget visszaszoktassák a minőségi színházi előadásokhoz.

A névadó ünnepségen Béres Csaba polgármester, Szabó Ödön és Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők köszöntötték az egybegyűlteket. „Székelyhídnak ezen a területen ekkora személyisége még nem volt. Ha elolvassuk Szabó József életútját, akkor látjuk, egy csomó mindent megújított, mint ahogyan most megújult a színház is…. Remélem, hogy fent az égi magaslatokban ennek ő is nagyon örül, biztos vagyok benne, hogy látja” – mondta a városvezető.

Átadták az új színház kivitelezési határozatát

Közélet  , ,   2018. december 20. csütörtök 
 497

2020 tavaszára a Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásával felújítják a teátrum épületét

Karácsonyi csoda? Talán az is. De leginkább fáradhatatlan munka eredménye, hogy december huszadikán Manuela Irina Pătrășcoiu, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (CNI) főigazgatója átadta a székelyhídi színház épületének felújításáról szóló kivitelezési határozatot Neculai Manolicának, a nagyváradi Simbac Rt. építőcég vezérigazgatójának, a sajtó és az önkormányzat néhány alkalmazottja jelenlétében.

Nyáron indul a színház felújítása

Kultúra  ,   2017. március 22. szerda 
 2 221

Tágas belső tér, nagyobb kényelem fogadja majd a közönséget a rendbetétel után

Székelyhíd kincse volt egykor a színház, amely előtt legutóbb a március 15-i megemlékezés alkalmából gyűlt össze nagyobb tömeg, de az épületen belül évek óta nem járt szinte senki. Szomorú a jelenlegi állapot és emiatt számos székelyhídi lakos is, akik valaha felemelő előadásokat láttak a színpadon. Ezt a közhangulatot próbálja Béres Csaba polgármester és a város önkormányzata évek óta jóra fordítani: idén nyáron elkezdik felújítani a színházat.

Teltház a hegyközszentmiklósi ifjúsági színjátszók előadásán

Diáksarok  , ,   2013. április 25. csütörtök 
 731

 

Színes előadást mutatott be a helyi ifjúsági amatőr színjátszó csoport harmadik fellépésén a hegyközszentmiklósi kultúrotthon színpadán április 13-án. Először zenés-énekes produkciót láthattunk Szilágyi Anett és Bíró Rómeó előadásában. Rövid jelenetben arról láttunk képet, hogy a kor nem számít, ha az embert érdekli valami, Balázs Erika és Nyílas Klementina szereplésével. A mai ember életéből vett példa elevenedett meg a Boldog családi reggeli című jelenetben Istvándi Gábor, Váradi Tímea, Rauch Boglárka és Szabó Nándor előadásában. Ezután Oláh Róbert és Szűcs Emőke vitatkozott arról, hogy ki a jobb sofőr. A műsorban köszöntöttek minden házaspárt és annyi évfordulót kívántak, mint az előadott jelenetben Pista bácsi és Margit néni ért meg Szabó Nándi, Salánki Laura és Varádi Endre közreműködésével.

Újra itthon Szabó József

Mozaik  , , ,   2010. július 28. szerda 
 603

Hazalátogatott Székelyhídra Szabó József (Ódzsa) színházi rendező – akit 2008 szeptemberében Béres Csaba polgármester  kezdeményezésére választottak a város díszpolgárává – július folyamán. Szabó József 1928-ban született Székelyhídon, Nagyváradon érettségizett, Kolozsváron diplomázott 1953-ban.Pályáját Nagybányán kezdte, néhány színésztársával színházat hoztak létre, amit később áthelyeztek Szatmárra, ez lett a későbbi Szatmári Északi Színház. 1957–1970 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1970-ben a nagyváradi társulat főrendezője és művészeti vezetője lesz.Legemlékezetesebb rendezései: Az ifjú W. újabb szenvedései, Anyám könnyű álmot ígér, Ősvigasztalás, Az ember tragédiája.