Tágas belső tér, nagyobb kényelem fogadja majd a közönséget a rendbetétel után

Székelyhíd kincse volt egykor a színház, amely előtt legutóbb a március 15-i megemlékezés alkalmából gyűlt össze nagyobb tömeg, de az épületen belül évek óta nem járt szinte senki. Szomorú a jelenlegi állapot és emiatt számos székelyhídi lakos is, akik valaha felemelő előadásokat láttak a színpadon. Ezt a közhangulatot próbálja Béres Csaba polgármester és a város önkormányzata évek óta jóra fordítani: idén nyáron elkezdik felújítani a színházat.

Az első pályázatot, amely a színház felújítását célozta meg, még 2007-ben adta le a székelyhídi önkormányzat az Országos Befektetési Ügynökséghez (CNI). Később érkezett is a nagy hír: a pályázatot elfogadták, nyert a projekt! Azonban amint a parlamenti választások kampányidőszakba lépett az ország, a dosszié alulmaradt a hivatali iratkupacokban, a költségvetés leosztásáról nem is beszélve. Két év múlva újabb felhívás jelent meg a témában, de sajnos ugyanaz játszódott le, mint első körben, ezúttal a 2012-es helyhatósági választások húzták át a terveket. A nyertes pályázatról ismét nem volt semmi hír évekig, majd 2015-ben ugyanaz a befektetési alap ismét megjelentette a lehetőséget, és az önkormányzat hívására, amiben jelezték, hogy Székelyhíd már kétszer nyert pályázatot erre a célra, azt válaszolták: hogyha biztosra akarnak menni, adják le harmadjára is a kérelmet.

Ez meg is történt. A tavaly augusztusban frissített tervekkel, új dokumentumokkal leadott pályázat ezúttal is meggyőzte a bizottságot, erről gondoskodott a polgármester és a technikai tervező is, amikor idén februárban személyesen mutatták és védték meg a projektet. Ezt követően kapta meg az önkormányzat a pozitív elbírálásról szóló hivatalos okiratot. Két fontos lépés van hátra: a Bukarestbe küldött technikai tervek szakmérnöki átvizsgálása és jóváhagyása, illetve a közbeszerzési eljárás. A bíráló bizottság tizenhat hónapot tűzött ki a felújítás megvalósítására, így ha nyáron elkezdődik a munka. A városvezető reményei szerint a 2018-as októberi kórustalálkozóval avathatjuk fel a megújult színházat.

A székelyhídi művelődési ház

A felújítás terveinek elkészítésekor fontos szempont volt, hogy az épület külleme ne üssön el stílusban a központban található építményektől, de nagy változást jelent majd a hatalmas tető eltűnése és a színház hátának nevezhető oldal kibővítése. A belső átalakítások főként a kényelmet, a gyakorlatiasságot tartották szem előtt. Kettő helyett négy színészi öltözőt és több mosdót bocsátanak az előadók rendelkezésére, illetve a közlekedést fogja könnyíteni a színészek és a nézők új, külön lépcsőháza. A földszinti nézőtér végében fény- és hangtechnikusi szoba kap helyet.

Az emeleti rész látványos átalakuláson fog átmenni, ugyanis páholyosítják az emeleti nézőteret. Ez azt is jelenti, hogy az eddigi nagyjából 570 férőhely helyett 370 marad, ez azonban teljesen megfelel a jelenlegi, vonatkozó szabványoknak, a várható kényelemről és a nagyobb biztonságról nem is beszélve, hiszen a közlekedés könnyebb lesz. Ami még az emeletet illeti, két próbaterem létesül az felújítások során, illetve az alapterület bővítésével kialakult emeleti térben büfé várja majd a szünetekben a nézőket, a könyvtár helye pedig változatlan marad.

A színház tehát megőrzi a maga nagyságát, fő elemeit, de modernebb belsőt és külsőt kap. A maga idejében az 1960. május elsejére befejezett épület teljesen megfelelt az akkori célkitűzéseknek, ugyanis gyakran propagandatevékenységek zajlottak: párténekek hangzottak, nyilvános ítélethirdetések a megfélemlítés érdekében – vagyis arra volt szükség, hogy minél több ember jelen legyen és végigülje a nagygyűléseket. Ez pedig már a múlté. Amint Béres Csaba elmondta, a színházat városunk kulturális élete fészkének szánja, ezért számos vendégelőadást terveznek elhívni Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Temesvárról vagy Debrecenből, illetve a kórusok, a tánccsoportok használják majd a próbatermeket, így töltve meg az épületet élettel.


Írta: Bíró Orsolya