Szabó Ódzsa-vándorbérletet hirdetett a nagyváradi társulat

Névadó ünnepséggel avatták fel a teljesen felújított és kibővített művelődési házat Székelyhídon augusztus 28-án. Az intézmény homlokzatára Szabó József színházi rendező, dramaturg, szakíró, városunk jeles szülöttjének neve került a januári szűk körű átadást követő hosszas előkészítés után.

A megújult, 346 férőhelyes színház tökéletes helyszínként szolgál majd Székelyhíd hagyományosnak mondható rendezvényeinek, mint például a kórustalálkozónak, a néptánc- és moderntáncbemutatónak, konferenciáknak.

Elsődleges cél az, hogy az érmelléki közönséget visszaszoktassák a minőségi színházi előadásokhoz.

A névadó ünnepségen Béres Csaba polgármester, Szabó Ödön és Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők köszöntötték az egybegyűlteket. „Székelyhídnak ezen a területen ekkora személyisége még nem volt. Ha elolvassuk Szabó József életútját, akkor látjuk, egy csomó mindent megújított, mint ahogyan most megújult a színház is…. Remélem, hogy fent az égi magaslatokban ennek ő is nagyon örül, biztos vagyok benne, hogy látja” – mondta a városvezető.

A pályatársak nevében Hajdu Géza nagyváradi színművész idézte fel Szabó József emlékét. „Azért szerettem Ódzsát, mert amikor ő dolgozott, valahogy mindig a munkafolyamatban egy fél méterrel a föld fölött éltünk. Annyira hittünk abban, amit csináltunk, és úgy el tudott varázsolni és vakítani bennünket, hogy gondolkodás nélkül rohantunk utána. Ő elől a zászlóval, néha tépett zászlóval, mi csaholtunk utána hittel, szeretettel és reménységgel” – vallotta a színésztárs.

A család részéről Ódzsa lánya, Szabó Ágnes mesélt a székelyhídi évekről, és arról az útról, mely során édesapja az erdélyi magyar színjátszás elismert alakjává vált. Kifejtette: „Édesapám soha nem rendezett öncélú darabot. Neki mindig fontos volt, hogy a színdarabjain keresztül üzenjen a közönségének, üzenjen Erdély magyarságának. Szépen, elegánsan és szívbe markolóan.”

„Sajnos az elmúlt évtizedben nem volt lehetőség arra, hogy Székelyhíd városában igazi kőszínházi előadásokat láthassanak a nézők – mondta Fekete Katalin, a Szabó Ódzsa Városi Színház kulturális igazgatója. – Az a tervünk, hogy minél több színházi előadást fogunk hozni ebbe az intézménybe, és bérletet is hirdetünk majd a közönségnek, hogy rendszeressé váljon, megszokják, megszeressék és újra visszajárjanak a színházba.”

A nyitóünnepségen Weis István fotóművész alkotásaiból készült tárlatot lehetett megtekinteni, majd Csáky Zoltán rendezésében Szabó József életútját bemutató portréfilmet láthatott a közönség.

Érmellék színházkedvelő közönségének nem kellett sokat várni az első nagyszínpadi bemutatóra. A névadást követő napon a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában a Valahol Európában című nagysikerű musicalt láthatta a nagyérdemű. A tervek szerint hamarosan műsorra tűzik a következő eladást is, hiszen Nagyszalonta és Margitta után harmadik helyszínként Székelyhídon is állandó, Szabó Ódzsa-vándorbérletet hirdet a Szigligeti Színház.


Szabó József Ódzsa

1928. június 29-én született Székelyhídon. Rendezői munkáját Nagybányán kezdte, majd ezt követően a kolozsvári, 1970-től a nagyváradi teátrum főrendezője és művészeti vezetője lett. Magyarországra települése után is visszatérő rendezője volt több erdélyi színháznak is. 2008-tól városunk díszpolgára. 2019-ben hunyt el.


Írta: Ér hangja