^ Vissza Fel
jegyzet címke bejegyzései:

jegyzet

Mozaik    2017. december 22. péntek 
 221

Heródesek múltban és jelenben

Jézus Krisztus remélt megjelenésére felfigyelt az akkori világ. A megmentőt várók sokaságának a reménységet jelentette, míg a hatalmon regnálókban a félelem, a féltékenység vett uralmat. Minden rendelkezésükre álló eszközt elővettek, hogy ingatag hatalmukat megerősítsék. Katonaság, besúgók rendszere, kaméleon lelkiismeretű talpnyalók, hízelkedőkből verbuvált siserehad állt rendelkezésükre, amit be is vetettek céljaik eléréséhez. Nem számított az emberáldozat, az értékek széttiprása, csak az ÉN kerüljön ki győztesen. Manapság sincs ez másként.

Dübörgő álkrisztusok

Mozaik    2016. december 18. vasárnap 
 593

Képzeletbeli olajágat hintünk az útra az elnyomottak, a kisemmizettek reménységével, miközben Ézsaiás jövendölése éltet, hogy eljön a szabadulás igézete, mely kimenekít mindennemű zsarnokságból, az örök Róma uralmának vége szakad.
Rabszolgaságunk kaméleontermészete más és másként nyomorítja az egyént, a közösséget. Vannak elfeledhetetlen történelmi traumáink, de személyre szabottan is sok nyavalya kínoz, családi válságokon túl a mindennapok túlélése rémiszt.

Így nem csoda, hogy kapva kapunk a megváltás, a szabadítás igézetén, ahányszor csak a történelem elénk dob egy-egy nyikhaj, önjelölt álkrisztust. Mert köröskörül vagyunk véve hozsannázásra váró dicsőségkeresőkkel, akik célt mutatnak, csatába küldenek csak azért, hogy életünket adjuk értük, miközben ők a magaslatokról dirigálnak, irányítanak, megmondják mi jó nekünk.

Fék és fékezők

Kultúra    2016. szeptember 28. szerda 
 627

Annak idején, amikor a gépjárművel való közlekedésben részt venni szándékoztam, jött a figyelmeztetés, soha ne feledjem el, a fék a legfontosabb dolog a biztonságos közlekedésben. Ez az intelem nem új keletű, gyermekkorom gazdaemberei őszi betakarítások idején a lábnyomós fék mellett biztonságból még egy csúsztatós kerékalátéttel is segítettek, nehogy a teherrel rakott szekér a lejtőn irányíthatatlanná váljék. Csakúgy szikrázott a vas a kavicsos úton…

Megtanultam egy életre, hogy a fék az nemcsak a közlekedésben, de az élet minden területén elengedhetetlen. A szülőnek ajánlatos féken tartania a rossz irányba tartó csemetéjét, féket kell behúzni a túlhajszoltság ellen, de a túlzott élvezetekbe való belemerülés veszélyét is az időbeni fékezés gátolhatja. Tudni kell, mikor és hol érdemes megállni vagy másoknak megálljt parancsolni. Mert az a bizonyos erkölcsi gát egy megállást határol be, egy vonalat, amit átlépni veszélyes lehet.