A szeretet, egy szó amit könnyű kimondani, de talán nehezebb kimutatni. Észrevette már azt, hogy az ÖN szeretetközlési formája mintha lényegét vesztené? Mintha bármivel is próbálkozna, nem lenne teljes a siker, legyen akár a társáról szó vagy a szüleiről vagy a gyermekéről. Vajon mi hiányozhat? Nos a válasz egyszerű… két dolog: felismerni önmagunk és a szóban forgó másik személy szeretetnyelvét. És mi pontosan a szeretetnyelv? Az öt szeretetnyelv fogalmának megalkotója egy amerikai úriember, Gary Chapman család- és párterapeuta, szerinte pontosan öt módja van a szeretet közlésének.

A szeretetet azon a nyelven fogadjuk és fejezzük ki, ahogyan eltanultuk, ahogyan magunkévá tettük. A szeretet kifejezését nem biztos, hogy a másik befogadó személy ugyanúgy fogja értelmezni. De ha tisztában vagyunk az öt szeretetnyelv fogalmával, láthatjuk mi a mi nyelvünk, és mi a másik személyé. Elsőként a sorban az elismerő szavak, amely verbális megerősítést biztosít a szeretett személy számára, dicséret és hála formájában.

A második a minőségi idő, amely azt takarja, hogy figyelmünket csak a másik személyre fókuszáljuk, és a vele együtt töltött időre. A harmadik az ajándékozás, mert sokak számára ez jelenti a szeretet kimutatását, kifejezi, hogy a másik személy gondol rá. A negyedik a szívességek, mert ahol a szép szavak nem elegendőek, ott a tettekre is szükség van. Végül az ötödik a testi érintés, hisz tudjuk, hogy egy ölelésben is mennyi érzelmi erő tud rejleni. Egy nyelv, amit kis odafigyeléssel könnyű megtanulni. ÖN melyiket beszéli?


Írta: Szyártó József László