^ Vissza Fel
farsang címke bejegyzései:

Egész napos farsangi programmal várták a diákokat Érköbölkúton

Diáksarok  ,   2020. február 21. péntek 

Gyerekzsivajtól volt hangos az Érköbölkúti Általános Iskola folyosója február 20-án, mindenki lázasan készült a farsangi mulatságra. Nagy meglepetést okozott a gyerekek számára, hogy a móka már reggel elkezdődött. Az osztálytermek „játéktereppé” alakultak. A sors döntött arról, hogy ki melyik csapatba kerül. A csapatnév kiválasztása után kezdetét vette a pontok utáni hajsza. Különböző mozgásos játékokkal várták a tanulókat az osztálytermekben, ahol egy-egy tanító néni irányította a játék menetét. A tanulók osztályról osztályra haladva pontokat gyűjtöttek a csapatuknak. Mindenki igyekezett a maximumot nyújtani. Ezt követően nagy izgalommal bújtak jelmezbe. A farsangi felvonulást követően a gyerkőcök izgatottan várták az eredményhirdetést. A zsűri döntéshozatala közben sem unatkozhattak a tanulók, hisz kezdetét vette a fánkevő verseny. A csapatok ismét összeálltak, esélyt kapva a pontszerzésre.

A fantasztikusra sikerült eredményhirdetés után kezdetét vette a sulibuli. Egyesek már azon tanakodnak, hogy jövőre milyen új ötletekkel léphetnek majd elő.

Irány a múlt: retrófarsang a Petőfiben

Diáksarok    2020. február 18. kedd 

Idén a retróirányzat jegyében hirdették meg a Petőfi Sándor Elméleti Líceum farsangi mulatságát. A városi múzeum épületében február elején megrendezett bensőségesebb, de vidám hangulatú műsort hagyományosan a X. osztályos tanulók szervezték meg, akik a tanulás mellett ezzel is kiveszik a részüket az iskolai életből.

Az A és C osztály műsorblokkját Szilágyi Alexandra C-s és Barta Dominic A osztályos tanulók konferálásával tekinthette meg a közönség. Az A osztály videójában  a tanárok válaszoltak a diákok kérdéseire, mit sem sejtve abból, hogy a vágás segítségével a kérdést megváltoztatva a válaszok is más értelmet nyernek majd. A C osztályosok videójukban a közel sem unalmas iskolai hétköznapokba engedtek betekintést a nagy számban összegyűlt közönségnek. A két osztály fergeteges sikerű táncára Ulici Alexandra (X. A) szólótánca tette fel a pontot.

Hagyományteremtés a Gyermek Jézus-otthonban

Kultúra  ,   2020. február 17. hétfő 

Először szerveztek farsangi ünnepséget a székelyhídi Gyermek Jézus-otthon bentlakó és napközi otthonos gyerekei részére nevelőik február 14-én. Az ünnepségre a gyerekek izgatottan készülődtek: verseket, dalokat tanultak, jelmezeket készítettek. A nagy nap délutánján izgatottan sorakoztak fel a szebbnél-szebb hercegnők, menyasszonyok, de volt itt tűzoltó, oroszlán, nyuszi, sőt Piroska is, hogy megmutathassák magukat az egybegyűlt vendégeknek. A gyerekek meghívott vendégei között szüleik, tanítóik, fogorvos bácsijuk, vívásoktató tanárnőjük, más otthonokból érkezett munkatársak és más vendégek szerepeltek.

A farsangi ünnepség álarcos felvonulással kezdődött, ahol mindenki megmutathatta magát és az ügyesebbek még egy kis versikével is bemutatkoztak a vendégeknek. A felvonulás érdekességeként nemcsak a gyerekek, hanem nevelőik is álarcot öltöttek, így ők is beálltak a bemutatkozók sorába.

Farsangi bál a Petőfiben

Diáksarok    2019. március 9. szombat 

Javában szorgoskodtak a hagyományos farsangi rendezvény kezdése előtt az utolsó simításokon Petőfi Sándor Elméleti Líceum tizedik osztályosai a múzeum épületében március elején. A X. B és C osztály a mindhárom osztály által előkészített videós anyagokkal felváltva mutatott be élőprodukciós műsorszámokat, volt facebookos rigmusú népi ének, tánc, a nézők az előadások segítségével visszamenve az időben betekintést nyerhettek az ősemberek világába, de a népszerű televíziós tehetségkutató vetélkedőkből is ízelítőt kaphattunk, most B faktor elnevezéssel. Ez utóbbi „vetélkedő” győztese, Britney Spears énekesnő szentmiklósi megszemélyesítője túláradó örömmel fogadta az eredményt és ünnepeltette magát a közönséggel.

Farsangot ültek a jókedvű székelyhídi petőfisek

Kultúra  ,   2018. február 23. péntek 

Jókedv és kacagás töltötte be a városi múzeum épületét február 2-án, amikor a Petőfi Sándor Elmélet Líceum X. A, B, C és D osztályai megtartották hagyományos, farsangi műsorukat. A nem túl nagy számú, tanárokból, szülőkből és barátokból álló közönség egy percig sem unatkozott, hiszen sokszínű, változatos és vicces műsorszámokról gondoskodtak a tizedikes diákok. Minden műsorszámon látszott, hogy a diákok sokat készültek rá, s szívvel-lélekkel dolgoztak azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Farsangi mulatsággal debütáltak

Kultúra    2018. február 22. csütörtök 

Színes szabadidős programokat szervezne a jövőben a fiataloknak a Székelyhídi Ifjúsági Társulat

A fiatalok önszerveződéséből nemrég megalakult Székelyhídi Ifjúsági Társulat (SZIT) első megmutatkozásként farsangi mulatságot szervezett, február 17-én a helyi munkásklubban.

Az esemény hagyományos farsangi szabályokon alapult, azaz a jelmez viselete elengedhetetlen volt. A maszkos, kifestett, illetve beöltözött fiatalokat nagy feltűnést keltettek a város központjában az épp arrajárók körében. Mint minden farsangi mulatságon, itt is jutalmat kaptak a legkreatívabban öltözött résztvevők.

Az ördög ünnepe

Kultúra    2018. február 15. csütörtök 

Idén a téltoló farsang nevű népszokással kötötték egybe a hagyományszerűen megtartott mulatságot az érköbölkúti iskolában február végén. A téltemetés gyökere a néphiedelem szerint a tél utolsó hónapjában a Nap legyengül, és emiatt a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással, boszorkánybábu-égetéssel vagy a szimbolikus télkoporsó-égetéssel lehet elűzni a gonosz szellemeket. Az érköbölkúti iskolában Papp Mónika igazgató nyitotta meg hivatalosan az egésznapos vigadozást. Ezt követően Rákóczi Lajos főszervező beszélt az eseményről, megosztva a hallgatósággal a népszokáshoz fűződő gyerekkori élményeit. Majd nyelvészként a hagyományokról megjegyezte, hogy azt nem őrizni kell, hiszen nem rab, nem ápolni kell, hiszen nem beteg, a hagyományokat át kell élni és éltetni kell. Ehhez kívánt jó szórakozást.

Visszavárják a monospetri nagy harang zendüléseit

Mozaik  ,   2014. március 7. péntek 

Jótékony farsangi bálon vettek részt a monospetri lakosok február 22-én a falu kultúrházában. Szoros összefogásról tettek így bizonyságot a katolikus templom egyik harangjának megjavíttatásáért.

Az augusztusban Monospetribe került fiatal katolikus plébános, Varga Sándor, szolgálata elején, októberben komoly gonddal találta szemben magát. A messze szálló déli harangszó megtörött, akár csak a harang, amely eddig hűen hívta a híveket a vasárnapi misékre. Ahogyan azt Sándor atya elmondta, a templomnak két tornya van. Egyikben egy 156 kilogrammos, míg a másikban egy nagyobb, több mint hatmázsás harang van, amelyek közül ez utóbbi meghasadt. Hosszas keresés után találtak végre megfelelő vállalkozót a javításra, de az ezt fedező költség lassan gyűl. Épp ezért Monospetri kulturális csoportjai, az egyházi énekkar és a helyi Német Demokrata Fórum néptánccsoportja jótékonysággal egybekötött farsangi bált szerveztek a harang megjavításának előmozdításáért.