Színes szabadidős programokat szervezne a jövőben a fiataloknak a Székelyhídi Ifjúsági Társulat

A fiatalok önszerveződéséből nemrég megalakult Székelyhídi Ifjúsági Társulat (SZIT) első megmutatkozásként farsangi mulatságot szervezett, február 17-én a helyi munkásklubban.

Az esemény hagyományos farsangi szabályokon alapult, azaz a jelmez viselete elengedhetetlen volt. A maszkos, kifestett, illetve beöltözött fiatalokat nagy feltűnést keltettek a város központjában az épp arrajárók körében. Mint minden farsangi mulatságon, itt is jutalmat kaptak a legkreatívabban öltözött résztvevők.

Az eseményt a székelyhídi Enemy Dance Family hiphoptánccsoport rövid, de annál dinamikusabb előadása nyitotta meg, táncra buzdítva ezzel mindenkit. A jelmezek között színesebbnél színesebb, ötletes gondolatok jelenítődtek meg, mint például a gigantikus méretű jägermeisteres üveg, Joker és kedvese, Harley Quinn, fekete angyal, tündér, bárány, hóember, határőr, minyon, pantomimesek csoportja, Hófehérke, katonák, vudubaba, Minnie Mouse, retródíva, a Hihetetlen család, velencei maszkosok, cowboy, boszorkány, Anonymus stb. Az eseményen a legötletesebb jelmezeket Májercsik Szilárd és Bende Anita viselték, ők lettek a szerencsés győztesek.

Miért jött létre a SZIT?
Még az év elején azzal az ötlettel állt elő Csorba Roland, hogy jó volna a fiatalok számára egy életképes társaságot létre hozni, ahol hasznosan töltenék el szabad idejüket. Hamar csatlakozott Rolandhoz Miclăuş Alexandra és Sajó Ferencz. Beindult a csapatépítés. Elsőként a város polgármesterét, Béres Csabát keresték fel elképzeléseikkel, az ő közbenjárására saját kis „székházhoz” jutottak. Mostanra már tizennégyre bővült a csapat létszáma, és emellett több tucat fiatal érdeklődik a kezdeményezés iránt, aminek sikeres voltát mutatja az is, hogy a farsangi mulatság révén sikerült megmozgatniuk a város ifjúságát. Hetente összeülnek, megbeszélik a teendőket, várják az ötleteket mások részéről is. A társulatba hívják mindazokat, akik legalább tizenkét évesek, de még nem töltötték be 26. életévüket.

A SZIT két alapítója, Miklöus Alexandra és Csorba Roland

A fiatalok tervei
Mostantól havonta terveznek egy-egy nagyobb megmutatkozást, bízva abban, hogy egyre inkább felpörög a részvételi kedv. A megvalósítandó ötletekből is elárult néhányat Csorba Roland, szeretnének többek között társasjátékestet, zenés-irodalmi rendezvényeket, sportnapokat szervezni. Ugyanakkor átveszik a már működő moziestek irányítását is. A tágabb közösség számára is hasznossá akarják tenni magukat szemétgyűjtési akciók révén.


Írta: Ér hangja