Először szerveztek farsangi ünnepséget a székelyhídi Gyermek Jézus-otthon bentlakó és napközi otthonos gyerekei részére nevelőik február 14-én. Az ünnepségre a gyerekek izgatottan készülődtek: verseket, dalokat tanultak, jelmezeket készítettek. A nagy nap délutánján izgatottan sorakoztak fel a szebbnél-szebb hercegnők, menyasszonyok, de volt itt tűzoltó, oroszlán, nyuszi, sőt Piroska is, hogy megmutathassák magukat az egybegyűlt vendégeknek. A gyerekek meghívott vendégei között szüleik, tanítóik, fogorvos bácsijuk, vívásoktató tanárnőjük, más otthonokból érkezett munkatársak és más vendégek szerepeltek.

A farsangi ünnepség álarcos felvonulással kezdődött, ahol mindenki megmutathatta magát és az ügyesebbek még egy kis versikével is bemutatkoztak a vendégeknek. A felvonulás érdekességeként nemcsak a gyerekek, hanem nevelőik is álarcot öltöttek, így ők is beálltak a bemutatkozók sorába.

A jelmezmustra után mindenki egy tombolaszelvényt kapott, amelyet hamarosan kisorsoltak. Az ajándékok közt édességcsomagok, dobozba zárt meglepetések és fődíjként teljesen felszerelt csodaszép iskolatáskák szerepeltek. Akinek nem volt szerencséje a tombolasorsoláson, sem búslakodott sokáig, hisz a nevelők vigaszdíjként édességeket osztottak szét, így senki sem távozott üres kézzel.

A nagy izgalmak után a gyerekek vidám éneklésbe és táncba kezdtek. Előkerültek a klasszikus farsangi dalok, például az Itt a farsang, áll a bál, de volt itt farsangi polka is és más egyéb vidám dallamok, melyre vígan ropták a táncot kicsik és nagyok.

Aki elfáradt, finom üdítővel olthatta a szomját és természetesen a klasszikus farsangi fánk sem maradhatott el, amelynél jobbat még nem sok helyen kóstolhatott a vendég. A fánkok Kléh Rozália (Rózsika néni), az otthon szakácsnője keze munkáját dicsérték.

Az otthon vezetője és nevelői a sikeren felbuzdulva bíznak benne, hogy sikerült hagyományt teremteni és a következő években is hasonlóan vidám, mókás, zenebonás farsangi ünnepségeket szerveznek majd.


Írta: Ér hangja