Idén a téltoló farsang nevű népszokással kötötték egybe a hagyományszerűen megtartott mulatságot az érköbölkúti iskolában február végén. A téltemetés gyökere a néphiedelem szerint a tél utolsó hónapjában a Nap legyengül, és emiatt a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással, boszorkánybábu-égetéssel vagy a szimbolikus télkoporsó-égetéssel lehet elűzni a gonosz szellemeket. Az érköbölkúti iskolában Papp Mónika igazgató nyitotta meg hivatalosan az egésznapos vigadozást. Ezt követően Rákóczi Lajos főszervező beszélt az eseményről, megosztva a hallgatósággal a népszokáshoz fűződő gyerekkori élményeit. Majd nyelvészként a hagyományokról megjegyezte, hogy azt nem őrizni kell, hiszen nem rab, nem ápolni kell, hiszen nem beteg, a hagyományokat át kell élni és éltetni kell. Ehhez kívánt jó szórakozást.

A háromtagú zsűrinek (Palásti Aletta, Papp Mónika, Rákóczi Noémi Réka) nem volt könnyű feladata, hiszen a kis létszámú iskolában több mint hetvenen öltöttek jelmezt és a hagyományokhoz híven a tanárok és tanítók egy része is jelmezbe öltözött. A jelmezek mellé történeteket vagy alkalomhoz illő verseket, énekeket kreáltak. A nap fő attrakciója az iskola sportpályáján megrakott máglyatűzön erre a célra készített téltemető-koporsó égetése volt. József Attila Tél című versét Tallósi Roland szavalta el, ugyancsak verselt Rézműves Hajnalka is. A koporsóra idén az „Ígéretben bőség, tettekben ínség” felirat került, a diákok pedig az általuk rossznak hitt dolgokat égethették el a megépített máglyatűzön. Miután a tüzet ősi szokás szerint háromszor körbejárták, visszaérkeztek az iskolába, ahol a szülők jelenlétében a zsűri eredményt hirdetett. A legjobb jelmezeknek Süsü (Major Zsolt), Tücsök (Molnár Regina), Szőllő (Ónodi Barbi), Kakas (Major Denisa), Robot (Molnár Erik), Katica (Gődér Petra, Diana Cornea) és Túró Rudi (Bartus Szilárd) bizonyultak. A tanárkategóriában Cica (Kovács Laura), Falusi doktornő (Szabó Anita) és Köpönyegforgató (Rákóczi Lajos) jelmeze vívta ki egyértelműen a közönség hangos elismerését.
A diákok oklevélben és ajándékban részesültek, bár nekik a legnagyobb ajándék, mint mondták, az volt, hogy átélhették és részesei lehettek az évenként megismétlődő csodának, amikor megvalósíthatják álmaikat gyönyörű farsangi napokon.


Írta: Ér hangja