Négy székelyhídi sportoló is képviselte Romániát az évente megrendezett Stihl Timbersports favágó-világbajnokságon, amelyet ebben az évben a norvégiai Lillehammerben tartottak szeptember 7–9. között.

 

A 28. alkalommal megrendezett világbajnokságon 24 ország több mint 100 sportolója vett részt különböző versenyszámokban. A romániai csapatot a székelyhídi GV Team Stihl Timbersports sportklub négy atlétája (Costel Pleș, Nagy Botond, Dan Petrescu és Marina Cristian), valamint az aradi Gavrilă Nicolae Nyamcsuk alkotta.
A megmérettetés első napja az egyéni sportolók selejtezője volt, ahol tizenöt ország sportolói mérkőztek meg az öt továbbjutó helyért, mivel a tavalyi legjobb hat eredmény elért versenyzők automatikusan továbbjutottak a szervező ország atlétájával egyetemben. Az egyéni versenyszámok a következő megmérettetésekből álltak: spring board (magaslati vágás), stoch saw (motoros láncfűrésszel történő vágás), standing block chop (fakidöntés baltával), single buck (keresztvágófűrész), under hand (vízszintes vágás baltával), hot saw (szuper motoros láncfûrész). Az egyéni versenyszámokban a legjobb eredményt Új-Zéland, Csehország, Ausztrália atlétái nyerték el, a magyarországi Juhász István 11. helyet szerezte meg. A második napon zajlott a csapatok megmérettetése, ahol a román csapat a 16. helyen végzett, ami jó eredménynek számít, hiszen ez a sportág Romániában csak igen rövid múlttal rendelkezik.

 

 

Marina Cristian a sportág múltjáról elmondta, hogy több országból mint például: Új-Zélandról, Ausztráliából, Észak-Amerikából és Kanadából ered, ahol a nap végeztével a favágók egymás szórakoztatására különböző próbatételekre fogadásokat kötöttek, hogy kiderüljön, ki a legjobb favágó közülük. Eleinte fejsze és keresztvágófűrész használatával mérkőztek meg egymással, idővel már a láncfűrész is előkerült. Utóbb kifejlesztették a legnehezebb próba egyikét, amely egy 65 lóerős, 240 km/órával pörgő óriási láncfűrész használatát jelenti, amivel több vágást kell ejteni 15 centis határon belül. Nagy Botond szerint a sportfavágás nem csak technika, egy jó favágónak meg kell tanulnia összpontosítani, mert csak így lehet pontosan és időben elvégezni ezeket a fizikailag is megerőltető, veszélyes versenyszámokat.
Bede Mária