Keserű szájízzel tért haza a román sportfavágó-válogatott a vb-ről

A román válogatott székelyhídi sportfavágóinak szurkolhattak a sportág rajongói a prágai 2019-es Stihl világbajnokságon november 1–2. között. A Romániát képviselő négyest (Balázsi Dávid, Cser Szilárd, Dan Petrescu, az idei bajnok és Costel Pleş) idén is a városunkbeli Nagy Botond edző vezette a megmérettetésben. Az idei év új szabálya szerint a válogatottnak kötelező módon ki kellett egészülnie egy junior sportolóval is, aki ez alkalommal a szintén székelyhídi, 19 éves Sebastian Ulici volt.

Nagy Botond és csapata a világbajnokság előtti egy hónapot intenzív felkészüléssel töltötte. E szakasznak kiemelkedő része volt a cseh Martin Komárek többszörös sportfavágó-Európa-bajnok keze alatt eltöltött időszak, amely során mind taktikában, erőnlétben, mind pszichikailag sikerült erősítenie fiainknak. Nagy lelkesedéssel, az első tízbe jutás lehetőségének reményével indultak Prága ipari palotájába sportolóink, csakúgy mint a nagyjából harminc főt számláló, és évre-évre gyarapodó szurkolói csapat Európa több pontjáról. Minden versenyző fejében adott volt a stratégia, elméletben mindenki tudta hány baltacsapásba kerül a megfelelő versenyidő, mégis a színpadon valami nem működött. Hiába voltak meg az ideális vágási pontok és szögek minden alkalommal a felkészítő edzések alatt, a csapattagok nem tudták gördülékenyen adni a stafétát társaiknak éles helyzetben. Az egyemberes fűrész, a vízszintes rönk, a láncfűrész, a fakidöntés imitálás jócskán próbára tették a versenyzőket, és bár  Hollandiát, Írországot és Magyarországot kiejtették a mezőnyből, ők maguk a 17. helyen végeztek a versenyben, 1 perc 21 másodperces idővel, sokadjára csak baltanyélnyire a mezőny első felébe jutástól.

STS román válogatott

Az eredmény egyaránt csalódás volt az edzőnek és a főtámogató Stihl Romániá­nak is. A hazatérés után Nagy Botondot kérdeztük, hogyan látja a válogatott, azon belül is a székelyhídi játékosok jövőjét? Az edző lapunknak elmondta, még hetekkel a verseny után is pörgette fejében a történteket, és részletes megbeszélésen értékelte ki a Stihl-vezetőkkel a csapattagokat, minden mozzanatot és döntést. Következtetésképp a támogatók bevonzását, a nem megfelelő pszichikai állapotot és a csapat (ebbe önmagát is beleértve) attitűdjét nevezte meg mint megerősítendő pontokat a jövőre nézve. Folyamatos gondot okoz a csapat számára a kellő fajtájú és minőségű faanyag hiánya, amely a leginkább ellehetetleníti az edzéseket, amit csak tovább ront a szükséges felszerelés hiánya is. Nagy kihangsúlyozta, elsődleges szempont számára a kellő edzéskörülmények megteremtése, a kifejezéstől függetlenül, hiszen a Stihl Románia számít a szakértelmére, amellyel az elmúlt években is bizonyított, és amely jobbítására a következő idényre egy Angliából érkező szakmai segítő is rendel mellé a főtámogató.

Még nem tudni, a tavaszi felkészülést hol kezdik fakitermelő sportolóink, de ha minden a tervek szerint halad, a 2020 augusztusi világbajnokságon már jobb eredménnyel szerepelhetnek.


Írta: Bíró Orsolya