Tisztességesen szerepelt a romániai csapat a lillehammeri világversenyen

Újra négy székelyhídi fiatalember képviselte a román válogatottat – mondatni a szokásoknak megfelelően – a sportfavágók idei világbajnokságán, amit a norvégiai Lillehammerben rendeztek. A csapatot a nemzeti bajnokság első öt helyezettje alkotta: Nagy Botond, Dan Petrescu, Cser Szilárd, Balázsi Dávid (mindannyian a székelyhídi GV Team versenyzői) és a Ionel Marinita (aradi Thimbersport Vest).

Nem kevesebb mint huszonkét ország versenyzői indultak az idei világbajnokságon, ahol egyéni és csapatversenyt is rendeztek. Az országos bajnokok indultak az egyéni versenyen, Dan Petrescu selejtezős tizenegyedik helye bizakodásra adhatott okot. Sajnos a második nap már nem úgy sikerült számára, mint ahogy várta, de így is megelőzte másik öt nemzet versenyzőjét, és végül a 17. helyen végzett.

A székelyhídi román válogatott

Ami a csapatversenyt illeti, a tavalyi főtáblára jutás volt az idén is a minimális célja Nagy Botondnak, aki a versenyzés mellett edzi is a csapatot. A lebonyolítási rend nagyon egyszerű volt, a 22 csapat „előselejtezett” egyet, ahol az első tizenkettő rögtön a tizenhatos főtáblára került. A másik négy helyért a vigaszágon kellett újra szerencsét próbálni, ezzel alakult ki a végső mezőny. Ugye időeredményekkel lehetett továbbjutni, egy verseny mégis akkor szép, ha egymás ellen harcolnak a csapatok. A sorsolás szeszélyének köszönhetően a mieinknek a magyarok jutottak, ennél pikánsabb párharcot Boti el sem tudott volna képzelni magának. A motoros láncfűrész, a vízszintes rönkvágás, a keresztvágó fűrész és a függőleges rönkvágás megpróbáltatásai után a mieink emelhették a magasba a kezüket, majd húsz másodpercet vertek a magyarokra. Sajnos az idő nem volt elég a főtáblához (ellentétben a tavalyi vb-hez), így a vigaszágon még egy párharc várt a favágóinkra. Mint később kiderült, azokkal az olaszokkal kerültek egy párba, akik ellen mindössze egyetlen másodperccel ki is kaptak a mieink, mégis a két legjobb vigaszági idővel, kéz a kézben jutottak a főtáblára.

Aztán az újabb sorsolás már nem kedvezett a fiúknak, a tavalyi ezüstérmes Kanada következett, ahol már csak a tisztes helytállás lehetett a cél. Nagy Boti szerint ez meg is történt, sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végére azért érvényesült a papírforma, Kanada jutott tovább, majd összesítésben a negyedik helyen végzett. A mi csapatunk – szinte lemásolva a tavalyi teljesítményt – mindössze egy helyet rontva a tizenharmadik helyen végzett, ez összességében nagyon jó eredmény és ugyanígy jövőre Liverpoolban is a főtábla kell legyen a cél. A válogatott edzője külön megkért, hogy említsem meg a csapat kilenctagú szurkolótáborát, melyet a versenyt közvetítő sportcsatorna egyedüliként külön kiemelt, hiszen tényleg fantasztikus hangulatot teremtettek. Boti ezúton is megköszöni nekik, az áldozatot, hogy elkísérték őket, ami nem is volt hiába hisz róluk hangos a „stihles sajtó”!


Írta: Juhász György