A Segesváron megrendezett Országos Stihl Timbersports bajnokságon a székelyhídi fiúk kimagaslóan jól szerepeltek, így elnyerték a jogot a németországi Stuttgartban megrendezendő világbajnokságon való részvételhez.

Az egykor véres csatákat látott segesvári vár öreg tornyai idén sokkal békésebb küzdelemnek lehettek szem- és fültanúi. A Stihl Timbersports országos bajnokságát idén ugyanis ebben a Nagy-Küküllő-parti városban rendezték meg július 30-án. Bennünket már meg sem lep, hogy hiába a 350 km-es távolság, a romániai mezőny székelyhídi dominanciája idén is erősen érződött: az országot az őszi, németországi világbajnokságon képviselő ötfős keret valamennyi tagja városunk szülötte.

Idéntől változott az országos bajnokság lebonyolítása: a résztvevők száma tízre bővült, a versenyszámok sorrendje viszont változott és kieséses rendszer szerint működött: aki az első három versenyszámban gyengébben teljesített, az már nem is juthatott tovább a második körbe. A vízszintes és függőleges baltás favágás, valamint a láncfűrészes versenyszám után talpon maradt hat versenyző közül már csak a bánffyhunyadi Costel Pleş nem volt székelyhídi.

De mivel ő is a GV Team csapat tagja, a verseny második és harmadik harmada már amolyan székelyhídi házidöntővé változott. A második harmadban a kétméteres keresztvágó fűrésszel és a magaslati favágásnak nevezhető springboarddal kellett megküzdeniük a fiúknak. A bajnokságot kezdetben magabiztosan vezető Dan Petrescu mögé egyre jobban felzárkózott Nagy Botond, aki egyben a válogatott edzője is, sőt, az utolsó versenyszám előtt már Boti vezetett. A favágás azonban technikai sport, és ez kiderült ezen a napon is: a láncfűrészek királykategóriájának számító, 65 lóerős szörnyeteg, a hot saw makacskodása miatt végül csak Petrescu Daninak, a tavalyi címvédőnek sikerült pontot szereznie ebben a versenyszámban, így minimális, 1 pont előnnyel ő lett az országos bajnok, idén harmadjára.

Második Nagy Botond, aki legutoljára 2012-ben örülhetett az országos bajnoki címnek, a bronzérmes pedig Nagy Csongor lett, aki 2014 legjobbja volt. Rendkívül tekintélyes a csapat két fiatal tagjának, Cser Szilárdnak és Balázsi Dávidnak a 4. és 5. helye, hiszen Dávid még csak idén töltötte be a 18. életévét és így először indulhatott felnőtt országos versenyen. Szilárd már tavaly is szerepelt az akkor Székelyhídon rendezett országos döntőn, akkor szintén 4. lett.

Ha mindehhez azt is hozzátesszük, hogy nem csak a világbajnoki keret tagjai székelyhídiak valamennyien, hanem a technikusi csapat, a stopperesek és a médiások is, akkor igazán elmondhatjuk azt, hogy a favágósport amolyan „székelyhídikum” lett, most már jó pár éve.