Diószegi, nagykágyai és székelyhídi egyéni és csapatdiadalok az egyházkerület rendezvényén

Jól szerepeltek Székelyhíd, Bihardiószeg és Nagykágya versenyzői az Egyházkerületi Sportnapon, amelyet Szatmárnémetiben rendeztek négy egyházmegye (Bihar, Szilágysomlyó, Érmellék és Szatmár) húsz gyülekezetének részvételével. A küzdelmeket megelőzően Kovács Sándor helyi református esperes nyitóáhítatát hallgatta meg a több mint kétszáz fiatal sportoló.
Nyolc sportágban rendeztek versenyt: sakk, asztalitenisz, holland biliárd, kézilabda, kosárlabda, tollaslabda, 50 és 1000 méteres síkfutás és természetesen labdarúgás.

A diószegi lányok kosárlabdában nem találtak ellenfélre, magabiztosan nyerték a tornát. Az egyéni számokban Székelyhíd jeleskedett: a sakkversenyt Törő Attila nyerte, futásban 50 és 1000 méteren is Balogh Boglárka diadalmaskodott.
A focitornát a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán található kispályán rendezték meg. Idén jelentkeztek a legtöbben a legnépszerűbb sportág versenyére, 13 csapat adta le a jelentkezését. Idő- és helyhiány miatt, négy csoportban (egy négyes és három hármas) a csapatok mindössze kétszer hét percet játszottak egymás ellen. A csoportokból az első két helyezett jutott a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kiesés után lehetett a döntőbe kerülni. Az Érmellékről Diószeg és Nagykágya csapatai neveztek, mindketten remekül helyt is álltak. A csoportmeccsek látottai alapján Diószeg tűnt esélyesebbnek a végső győzelemre. Mindkét ellenfelét 2-1-re verte, viszont a negyeddöntőben, a tavalyi döntős Szárazberek megálljt parancsolt nekik. A rendes játékidőben gól nélküli döntetlen született, a hetesrúgó párbaj után pedig a Szatmár megyeiek örülhettek, hiszen a diószegiek mindhárom (!) büntetőjüket kihagyták.

Nagykágya mint újonc, szintén két győzelemmel kezdett a csoportban, 1-0 Szárazberek és ugyancsak 1-0 Mezőtelki ellen. A negyeddöntőben Egri csapata várt a fiúkra, a diószegi meccshez hasonlóan, itt is hetesek döntöttek a továbbjutásról. A kágyiak kettőből kettőt rúgtak be, az egriek kettőből kettőt hagytak ki, jöhetett az elődöntő. Erdőd csapata sem tudta megállítani az érmellékieket, akik 1-0-ra győztek, és jutottak be a torna döntőjébe. Itt a tavalyi bajnokkal, Kiskolcs csapatával találkoztak. A kágyaiak a mérkőzés elején vezetéshez jutottak, majd egy szerencsés találattal növelték az előnyüket. A második játékrész remek védekezésének köszönhetően 2-0-ra nyertek, és vitték haza a vándorkupát. A csapat teljesítményéről mindent elmond, hogy egyetlen gólt sem kaptak a torna folyamán.
Dicséret illet minden sportolót egész napos munkájukért, mozgásukért. Mellettük köszönet illeti a szervezőket és nem utolsó sorban a szárazberki nőszövetség tagjait, akiknek a szeretettel elkészített töltelékes káposztái bizonyára sokat segítettek a diadalmaskodóknak. Remélhetőleg jövőre folytatódik a rendezvény, hisz évről évre több fiatal sportolhat az Egyházkerületi Sportnapon.

Juhász György