Városunk polgármestere, Béres Csaba, valamint a RMDSZ székelyhídi szervezetének elnöke, Ormos György képviselte Érmelléket a nemzeti öszszetartozás napja (június 4.) alkalmából a magyarországi Gyermelyen (Komárom-Esztergom megye) szervezett megemlékezésen, amelyen a határon túli országok magyarlakta régióiból több meghívott is részt vett.

 

A szervezők – tekintettel arra, hogy az anyaországgal szomszédos államokban június 4-e munkanapnak minősül – a rendezvény időpontjául a június 1-jét választották, így a meghívott vendégeknek egyszerűbb volt egy hétvégi időpontban megjelenniük.
Elsőként Tirpák László helyi önkormányzati képviselő, történelem szakos tanár előadását hallgathatta végig a közönség, a trianoni diktátumról, majd az eseményen részt vevőkkel együtt az emlékmű megkoszorúzása következett. Ezt követte Kókai Ritának, Gyermely község polgármester asszonyának rövid köszöntője, majd Béres Csaba mondta el ünnepi beszédét. A megemlékezés keretén belül legfontosabb szerepet a nemzeti öszszetartozás hangsúlyozása kapta, ennek szükségessége és fontossága, ami hajtja előre nemzetünket és megmaradásunkat teszi lehetővé.
Az összejövetelt idén második alkalommal rendezték meg, mint megtudhattuk, egy új hagyomány megteremtése reményében. A jelenlevők egy olyan eseménynek lehettek szem- és fültanúi, ahol nem a közhelyek kapták a főszerepet, hiszen a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyarságot képviselő települések vezetői mind örömmel jöttek el és vettek részt a találkozón.
Gyermely és Székelyhíd kapcsolata egyébként már nem új keletű, több évre visszanyúló közös munka alapozta meg a települések közti jó viszonyt. Különböző vallási és sporteseményeket szerveztünk már közösen, illetve előszerettettel látta vendégül egyik település a másik település lakóit. A közösen rendezett programok közelebb hozták egymáshoz a két lakosságot, ötletként már a testvér-települési kapcsolat kialakítása is felvetődött.

 
Mészáros Klaudia