Az érmelléki választópolgároknak a 2012. december 9-én lezajlott parlamenti választásokon leadott szavazatai nyomán Biró Rozália a Szenátusban, Szabó Ödön pedig Képviselőházban tevékenykedik a következő négy évben az RMDSZ-frakció tagjaként.

 

A Székelyhidat és környékét is magába foglaló, magyar többségű Bihar megyei 1. számú szenátusi és 2. számú képviselői választókerületben az országos átlagnál valamivel alacsonyabb volt a részvételi arány, a szavazók kb. 38–39%-a élt a voksolás jogával. A szavazatszámlálás nyomán hamar eldőlt, hogy Biró Rozália szenátorjelölt a törvényhozás felsőházának tagja lesz (21 554 szavazatot kapott a 43 055 érvényes szavazat közül). A képviselőházi választáson viszont egyetlen jelölt se szerezte meg az érvényes 20 700 voks szavazattöbbségét. Így a 10 323 voksot begyűjtő Szabó Ödön, akit mindössze 28 szavazat választott el a többségtől, csak a mandátumok megyei, illetve az országos szintű visszaosztását követően lett képviselő. (Mint ismeretes, az érvényben levő sajátos választási törvény szerint első körben azok a jelöltek szereznek mandátumot, akik megkapják a választókerület szavazói többségének bizalmát. A többi jelölt egy meglehetősen bonyolult rendszer szerint történő visszaosztási eljárás szerint juthat be a bukaresti törvényhozásba.)
Bihar megyében a magyar jelöltek közül a képviselőházba került Cseke Attila egykori egészségügyi miniszter is, szintén az RMDSZ jelöltjeként.
Megyei szinten különben a leadott szavazatok valamivel több mint felét kapta meg a parlamenti választás országos győztese, a Szociálliberális Unió (USL), amely így 3 szenátori és 7 képviselői helyhez jutott. Az RMDSZ a voksok kb. 19%-ával a második lett (1 szenátor, 2 képviselő), az Igaz Romániáért Szövetség (ARD) a harmadik (1 szenátor, 1 képviselő), a Dan Diaconescu Nép Pártja (PPDD) pedig a negyedik (1 képviselő). A Biharban kb. 3%-ot elérő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem jutott mandátumhoz.
Lapunk frissen megválasztott törvényhozóink munkáját figyelemmel fogja kíséri.