Küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete

Zsúfolásig megtelt a megye minden részéből az RMDSZ küldöttgyűlésére érkezőkkel a váradvelencei kultúrház február 12-én. Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök nyitotta meg a gyűlést, majd ülésvezető elnökséget választottak. A napirendi pontok megszavazását a megyei elnök politikai beszámolója követte. Elhangzott, hogy a szövetség kormányból való távozását követően a megyei RMDSZ-frakció mozgástere jelentősen beszűkült. Ennek ellenére sikerült jelentős eredményeket elérniük, de nem minden alakult a várakozásnak megfelelően. Biró Rozália szenátor elmondta, hogy bár a jelentés egyéves időszakról szól, valójában négyévi munka eredményét kell mérlegre tenni, és elgondolkozni arról, hogy a jövőben hogyan tevékenykedhetnek még többen a szövetségben.

A beszámolók után a pénzügyi és az etikai bizottság jelentése hangzott el, majd következtek a hozzászólások.
Kiss Sándor bejelentette, nem indul a megyei önkormányzati választáson. Megköszönte a bizalmat, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy már négy éve is a fiatal és energikus Pásztor Sándort kérte fel, hogy induljon a tanácselnöki tisztségért. Döntése helyesnek bizonyult: Pásztor Sándor több szavazatot kapott, mint az RMDSZ. Ezért ismételten a neves vízügyi szakembert kérte fel, hogy az RMDSZ listavezetőjeként induljon a megyei választáson. Mindehhez tudni kell, hogy országos RMDSZ alapszabálya értelmében a megyei tanácsosi lista első helyén a megyei elnöknek kell állnia, azonban ha ezt nem vállalja, javasolhat másvalakit maga helyett. Végezetül Kiss Sándor hangsúlyozta, hogy bár nem indul a választásokon, de azért a továbbiakban is számíthatnak rá. Pásztor Sándor megköszönte a bizalmat, és reményét fejezte ki, hogy Huszár Istvánnal együtt – aki az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje – eredményesen fognak szerepelni a választásokon. Ezt követően többen is szót kértek. Megköszönték Kiss Sándor eddigi munkáját, elhangzott, hogy döntésével egy generációváltás történik a megyei RMDSZ-ben. Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök arról beszélt, hogy a magyarságnak éreznie kell, az RMDSZ akar tenni és tesz is értük. Cseke Attila parlamenti képviselő rámutatott, hogy az aktuális problémák mellett a közép- és hosszú távú ügyeket is fel kell vállalni.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere felszólalásában megköszönte a teljes megyei RMDSZ-vezetés munkáját és a támogatást, amit a vidéki településeknek nyújtottak. Ugyanakkor kitért arra, hogy megyeszerte nagyon sok a megkezdett és félbehagyott projekt. Kérte az RMDSZ elöljáróit, próbáljanak odahatni Bukarestben, hogy ezek rendezésére találjanak megoldást és fejezzék be azokat a beruházásokat, amelyeket több éve elkezdtek. Székelyhídon többek között a szennyvízhálózat befejezése és az ivóvízhálózat korszerűsítése várat magára. Megköszönte a gyors reagálást és az aláírásgyűjtést a magyar tannyelvű osztályok számának megmentése érdekében, mert az egyik érintett település épp Székelyhíd lett volna. Szerencsére az összefogásnak és a határozott fellépésnek köszönhetően a magyar osztályok megmaradtak. Bejelentette, hogy más településekhez hasonlóan Székelyhídon is aláírásgyűjtésbe kezdenek az adótörvény módosítását kezdeményezve.

Biró Rozália hangsúlyozta, a jelölteket támogatni kell a kampányban. „El kell mondani az eredményeinket azoknak is, akik nincsenek az RMDSZ nagycsaládban, hogy azok is lássák, helyük van a szövetségben” – vélekedett a szenátor.

A beszámolók és a jelentések elfogadása után a Hűség- és a Kezdet-díjak átadására került sor. Hűség-díjban részesült id. Guba Jenő Szalárdról, Kosztándi Mihály Micskéről, Juhász Viktorné és Orth Ibolya Révről, Sorbán Mihály Örvéndről és Szabó István Nagyváradról. A Kezdet-díjat idén a paptamási Kocsis Adalbert vehette át.


Írta: Tiponuţ Tibor