Tizedik alkalommal szerveztek bibliavetélkedőt kilenc református egyházmegye fiataljainak részvételével. Ezúttal Nagykágya adott otthont a rendezvénynek.

Már kora reggel szorgoskodtak a gyülekezetnél segédkezők, kávéval, üdítővel, süteménnyel várták az érkezőket. A hosszú út után jól is esett egy kicsit felfrissülni, falatozni, hiszen nemcsak a környékről, de távolabbi megyékből is érkeztek a vetélkedő kerületi döntőjére. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület novemberben tizedszerre szervezte meg a fiatalok bibliaismereti megmérettetését. A döntőt megelőzően az egyházkerülethez tartozó kilenc egyházmegyében előselejtezőt tartottak. Az első helyezett csapatok vehettek részt a Nagykágyán megtartott döntőn. Mindegyik csoport négy tagból állt, a kilenc egyházmegye képviseletében érkezők mellett az előző évi győztesek, vagyis a magyarkéciek is részt vehettek a vetélkedőn. A helyszín kiválasztása felajánlás alapján történik, ezúttal a nagykágyai egyházközség lépett, Bán Alpár lelkipásztoruk – aki az érmelléki egyházmegye ifjúsági előadója is – paptársainak javaslata alapján a kérdéseket állította össze.

Ötven kérdésre kellett helyes választ adniuk a csapatoknak. Az versenyizgalmak leküzdésére a magyarkéci gyülekezet Élő kövek ifjúsági együttese modern egyházi énekekkel szolgált.

az-elo-kovek-egyuttes-eloterben-ban-alpar-tiszteletes

Csűry István püspök tartott áhítatot Eszter könyvéből vett ige alapján, amely a purimról (zsidó ünnep) szólt. Mint mondta, az ige örök, ezért ma is érvényes üzenete van. A kérdés csak az, hogy tudunk-e ünnepelni, letudjuk-e vetni a nagypénteken magunkra öltött lelki gyászruhát, és hálaadással örvendezni a mindenkori Húsvétnak? A világ öröme mulandó, tárgyakban, a testnek szolgálva keresi az ünneplés értelmét. Ezzel szemben a keresztyének ünneplése Istentől kapott öröm, ajándék. Ez a bibliaismereti vetélkedő is ünnep kell legyen minden résztvevő számára, függetlenül attól, hogy ki hányadik helyen végez, hisz az ige által Istennel találkoztok – fogalmazott a püspök.

csury-puspok-az-alkalomra-keszitett-poloinget-kapott-ajandekba

Miközben a templom padsorai között a csapatok a feltett kérdések megválaszolásával bíbelődtek, addig szorgos asszonyok a gyülekezeti konyhán a finom ebédet készítették. Délutánra a válaszok kiértékelése, valamint az eredményhirdetés maradt. Az első helyezett az elmúlt évhez hasonlóan az érmelléki egyházmegyéből került ki. Az elérhető legmagasabb pontszám 93,6 százalékát és egyben a győzelmet a szalacsi négyes szerezte meg. Bán Alpár házigazda lelkipásztor úgy értékelte, hogy az ötvenszázalékos teljesítményt nyújtók már alapos felkészültséggel rendelkeznek. Ennek alapján elmondható, hogy mindegyik csapat elfogadható felkészültségről tett tanúbizonyságot, hisz a legutolsó helyezett 54,77 százalékos eredményt produkált. A „szigorú” kérdések melletti játékos vetélkedőn elért eredményük alapján a szilágysomlyói egyházmegyét képviselő szilágyperecseniek különdíjra lettek érdemesítve.


Írta: D. Mészáros Elek