Folytatják a kultúrház építését Gálospetriben

Örömmel újságolta Vajna Antal Árpád, Értarcsa polgármestere, hogy folytatják a kultúrház építését Gálospetriben.

A kultúrház építése is elkezdődött, de a rossz időjárás, a járványhelyzet miatt egy ideje leálltak a munkálatokkal. Az elöljáró közölte, hogy jelenleg befejezték az épület padlását, a tetőzet építése folyamatban van, elhelyezik a gerendákat, és hamarosan a cserepeket is felrakják. A közeljövőben befejeződhet a tetőzet építése, aztán következik a kőművesmunka, a nyílászárók beépítése. A tervek szerint kerítést is szeretnének készíteni, és egy kisebb parkot létesíteni a kultúrház körül, asztalokkal, padokkal stb. A beruházás finanszírozását európai uniós forrásból biztosítják. A község elöljárója hozzátette, hogy valószínűleg augusztus végére, esetleg őszre befejezhetik a kultúrház építését, és aztán elkezdhetik az iskola létesítését is. Vajna Antal Árpád kifejtette, hogy a kultúrház multifunkcionális feladatokat tud ellátni. Lesz benne klímaberendezés, távfűtés, színpad, székek, asztalok, teljes felszerelés. Lakodalmakat, keresztelőket, kulturális rendezvényeket is lehet ott tartani. Minden szempontból nagyon korszerű lesz.

Vajna Antal Árpád szerint fontos a földgáz bevezetésével kapcsolatos beruházás, a község négy másikkal együtt pályázatot nyújtott be a projektre. Ha a gázprojektet megnyerik, akkor azt szeretnék, hogy minél hamarabb működjön a rendszer, mivel nagyon sok ember igényli a gáz bevezetését, mert drága a fa. A gáz pedig takarékosabb, kényelmesebb, nem kell az embereknek annyi fát vágni meg hamut hordani. A polgármester reméli, hogy sikerül megnyerni a pályázatot.

Rendbe tették, megtisztították a Gálospetrit Értar­csával összekötő községi utat, amelynek a helyreállítását egy cég fogja befejezni. Eddig mintegy 80 százalékban készült el ez az út, fel kell tüntetni a burkolati jeleket, felfesteni a sávokat megjelölő csíkokat, le kell aszfaltozni azokat a mellékutakat, amelyek a főútra vezetnek, megjavítani a hidakat, rendbe tenni a partot. Oda egyébként szeretnének jövőre fákat ültetni, de amíg nem készül el a part véglegesen, addig ezt nem lehet megtenni.

Vajna Antal Árpád elmondta, hogy a jobb idő beköszönte után a polgármesteri hivatal alkalmazottai, ha kellett, fát ültettek, ha arra volt szükség, akkor szemetet gyűjtöttek. Meglocsolták, megnyesték a fákat, betömték az utakon keletkezett gödröket, szóval elvégezték az ilyenkor szokásos munkálatokat. Télvíz idején pedig a hótakarításban segédkeztek, erre két embere van a községházának, mire reggel az emberek a munkába indultak a busszal, addig az utakat letisztították és csúszásgátlóval szórták fel. Szeretnének virágokat ültetni még a parkokba. Az értarcsai polgármesteri hivatallal szembeni parkot például teljesen felújítanák, ott a kerítés is elég rossz állapotban van, ezért azt is helyrehoznák, virágokat ültetnének, a park körül egy járdát alakítanának ki, megjavítanák a bejáratokat. A padokat és a rózsaállványokat lefestették. A faluszépítési program keretében tovább folytatják a faültetést, virágosítást. A lakosokkal közösen tisztítjuk az utcákat, az árkokat, a járdákat, valamint rendbe hozzák azokat a kukákat, amik megrongálódtak, amiket széttörtek.


Faluszépítési akciók és egyéb programok Értarcsán

Szemétgyűjtési akciót szerveztek, amelyen az önkéntesek mellett részt vettek a gálospetri otthon gyermekei is – fejtette ki Vajna Antal Árpád értarcsai polgármester (portrénkon).

Sokat foglalkoztak a hulladékok összegyűjtésével Értarcsa községben, amit szelektíven kellett elvégezni. A polgármester szerint jó volna ha egyre több ember esetében tudatosulna a hulladékgazdálkodás fontossága, mivel nagyon sok a munka a szemét összegyűjtésével.

Vajna Antal Árpád ezúton is arra kéri a lakosokat, hogy vigyázzanak a köztisztaságra. Húsvét előtt az értarcsai polgármesteri hivatal tavaszi nagytakarítást végzett, akkor több mint 120 zsák szemetet szedtek össze a gyermekotthon lakóival közösen. Még lesznek hasonló akciók, amelyekre várják az önkénteseket, ezeket meghirdetik majd a hivatal Facebook-oldalán.

Vajna Antal Árpád elmondta, hogy a nyár folyamán szeretnének játszótereket, parkokat létesíteni a községben, a polgármester több helyen járt a megyében, hogy megtekintse a hasonló létesítményeket. Sajnos a helyi polgármesteri hivatal melletti zöld övezetet tönkretették egy-két év alatt, ott nem volt térfigyelő kamera. Eddig körülbelül hetven kamera működik a községben, és az elképzelések szerint még tizennyolc új kamerát szerelnek fel, hogy erősítsék a közbiztonságot, s megakadályozzák a rongálást. Térfigyelő kamerát helyeznének el például a gálospetri népkertbe, az adonyi játszótéren, a focipályánál stb. Ezekkel a kamerákkal azt is megfigyelhetik, hogy kik azok, akik az utcai kukákba dobják be háztartási szemetüket. Előfordult ugyanis, hogy reggel munkába menet egyesek telerakták az utcai szemeteskukákat a saját hulladékaikkal.

közút menti tisztogatás

Másik projekt a gálospetri iskolára vonatkozik, már megnyerték a pályázatot, hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására.

Az Országos Befektetési Társaságtól kértek támogatást a polgármesteri hivatal udvarában létesítendő egyemeletes épület létesítésére. A földszinten kapna helyet a gyűlésterem és az esketési terem, felette pedig az archívum, mivel erre jelenleg nincs megfelelő terme a hivatalnak, jelenleg egy kicsi helyiségben tartják az iratokat.

Az értarcsai elöljáró beszélt a község tulajdonába lévő halastóról is. Összesen 22 hektár, és körülbelül 1,5 kilométeres hosszúságú köves úton lehet eljutni oda Gálos­petriből. Nagyon szép, csendes, nyugodt hely. Tárgyalnak egy mérnökkel a vízügyi hivataltól, vele is egyeztetnek a halastó működtetéséről. Felmerült, hogy fákat ültetnek oda, stégeket készítenek, megjavítják a gátat, megtisztítják a nádast és magát a tavat is. Aztán persze halat kell bele telepíteni, ugyanis most kevés van benne, mert a tél folyamán hálóval kihalászták őket – a nem állandó őrszolgálat a halastó nagy kiterjedése miatt nem igazán hatékony. A polgármester reméli, hogy még a nyár folyamán működtetni lehetne. Lehetne egy projektet is készíteni ezzel kapcsolatban, de akkor egy ideig nem lehetne működtetni.

Az elképzelések között szerepel a régi, harmincéves buldoexkavátor kicserélése valamilyen projekt keretében – sorolta a terveket Vajna Antal Árpád.


Írta: Ér hangja