Az önkifejezés kényszere, a térben való megmutatkozás vágya késztette, készteti évente a székelyhídi alkotókat, hogy közönség elé álljanak. A magamutogatás és a megmutatkozás között a tehetség vízválasztó, és ez utóbbi jellemzi leginkább a nyolc alkotó munkáit. Vannak közöttük útkeresők, kísérletezők éppúgy, mint kiforrt technikai érzékkel vértezett lélekecsettel formázók. A városi múzeum aulájában felvonultatott alkotásokat, illetve az azokat életre hívó művészeket Kerekes Terézia könyvtárvezető mutatta be, méltatta.

Angyal Olívia keze nyomán egy mesevilág tárul elénk. Védjegye a rendkívül fantáziadús, finom vonalakkal átszőtt grafika. Fotografikáit pókszerűen behálózzák érzékenységet hordozó vonalkavalkádjai.
Árus Tünde rajztanárnő „szakmabéli”. Két kiállított grafikája, lágy vonalvezetésű ceruzarajzok. Gondolatisága messze túllép a képi kötöttségeken.

Berszán László fiatal kora ellenére régi motorosnak számít a helyi alkotók között. Ezúttal a tárlatlátogatók elé vitt triptichonja egyfajta kísérlet, a piros, sárga, kék alapszínek dinamikus váltakozása.
Csorján Dezső három olyan portréval érkezett a kiállításra, amelyek stílusukban és ábrázolásmódjukban is eltérnek egymástól. Láthatunk Munkácsy Mihály-ihlette portrét, a családi múltba visszatekintőt és önarcképet is.
Domahidi Krisztina, aki a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem kerámia szakán szerzett diplomát, egy különleges, mély gondolatokat ébresztő kerámia installációval lepte meg a műfaj iránt érdeklődőket.
Elek Ibolya egyedi színfolt a székelyhídi alkotók palettáján. Képei maníroktól mentesek, őszinték. Kissé nyers színvilág jellemzi, de érezhetően törekszik a harmóniára.

Kerekes Zsuzsa, a Napsugár és a Szivárvány című gyermeklapok munkatársa meseillusztrációiból hozott ízelítőt. Könnyed ecsetvonásokkal remek karaktereket mintáz, színek, formák játékával alkot egységet.
Néhai Kerekes Géza alkotói korszakának utolsó szakaszában ismét a mélyebb gondolati világ megjelenítése felé fordult. Az ősrobbanás címmel illethető alkotása erőt sugároz, szinte érezni és hallani a dübörgő természetet. Az univerzum című kép a hideg és a meleg színkontraszt erejével elrugaszkodás a földhözragadtságtól egy magasabb szellemi világba.


Írta: D. Mészáros Elek