Kettős könyvbemutatót tartottak a városi múzeum aulájában a III. Székelyhídi Városnapok nyitónapján. Elsőként Gyurkó István és dr. Wilhelm Sándor A paduc című könyvét ismerhette meg a néhány tucatnyi jelenlévő. Béres Csaba polgármester a halbiológus szakma gyöngyszemének nevezte dr. Wilhelm Sándor tizenhatodik könyvét, amely régióbeli vonatkozása okán az érmelléki embert büszkeséggel töltheti el. Az elöljáró egyben üzent a szüntelen zsörtölődőknek, akik szerint nincs kulturális élet a városban, mégis a hasonló rendezvényekre nem jönnek el. A városban huszonkét civil szervezet működik, több alkotóval, íróval és költővel is büszkélkedhetünk. A lakosság számarányát tekintve elmondhatjuk, hogy pezsgő kulturális élet van Székelyhídon – fejtette ki a városvezető.

Dr. Wilhelm Sándor a kötet kapcsán elmondta, hogy az javarészt egykori egyetemi tanára, az 1990-ben elhunyt Gyurkó István munkáit tartalmazza, akinek kedvenc kutatási területe volt a paduc. Az akár negyven centiméter hosszúságura megnövő hal, dacolva a klímaváltozással, nem a magasabb helyek hűsebb vizeit keresi, hanem élettere egyre inkább a sík vidékek felé tendál. Gyurkó István nagyjelentőségű kutatását európai szakemberek jegyzik, ő határozta meg a folyóvizek úgynevezett paduc zónáját. A kötetet a Magyar Haltani Társaság jelentette meg, első ízben publikálva határon túli szerző munkáját.

A halbiológia apró szeletének „ízlelgetését” követően a líra vizeire csalogatták a hallgatóságot. A mondanivalón túl, sokkal inkább a hideg fejjel való szerkesztés, átgyúrás jellemzi Juhász Tibor költészetét, mintsem a kontrolálatlanul felbuzogó ihletfolyam. Az első kötetes, alig huszonéves debreceni bölcsészhallgatót Kovács Eduárd faggatta. A fiatal poéta Ez nem az a környék cím alatt futtatott munkája nem mindennapi témát boncol. Korképet, ha úgy tetszik, kórképet rajzol a lepusztult panelvilágról, a helyüket nem találó ott élőkről. Az öt ciklusra bontott könyv, szemlélődéssel indul, majd egyre jobban fókuszál a részletekre, amelynek során a lepusztult környezet mellett a karakterfigurák is megjelennek sajátos nyomorukkal. A szerző ígérete szerint nincs szándékában „szocioköltőnek” maradni, újabban novellákat is ír.

Eseményzáróként Tóth Gergő, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója megzenésített verseket adott elő gitárkísérettel.


Írta: D. Mészáros Elek