Beszélgetés Nagy Botonddal, Stihl Timbersports favágóbajnokság romániai bajnokával

 

Nagy Botond székelyhídi lakos a Stihl Timbersports elnevezésű favágóbajnokság romániai válogatott csapatának tagja, román bajnok. Már több alkalommal, több rendezvényen tartott ízelítőt e sportág versenyszámainak bemutatásával. A Nagyváradi Egyetem Testnevelés és Sport Karának gyógytorna szakán végzett 2003-ban, most a helyi önkormányzat alkalmazottja adminisztrátorként.

 

 

– Meséljen a tájainkon kevéssé ismert sportágról.

 

 

– Hivatalos sportággá 1985-ben vált Amerikában, ekkor rendezték az első hivatalos versenyt. Gyökerei ennek a sportnak Új-Zéland, Ausztrália és Amerika, ide vezethetők vissza, ott kezdték el ezt a sportot először űzni. Elején, még csak szórakozásból, meg a favágók egymás között fogadásokat kötöttek, így alakult ki. Aztán 1985-ben a Stihl felkarolta. A  Stihl Timbersports  egy Amerikából  származó favágóverseny, melyet a régi idők favágói alakítottak ki. Elsősorban maguk szórakoztatására igyekeztek különböző versenyszámokat létrehozni, melyeket az idők során olyan magas színvonalra sikerült kidolgozni, hogy ma már Európa- és világbajnokságot is szerveznek ebben a nem mindennapi sportágban.

 

 

– Hogyan került kapcsolatba ezzel a sportággal?

 

 

– Egy internetes körlevélben volt egy hirdetés, amelyben felvételit hirdették. Jelentkeztem, nagyon megtetszett, és 2007-ben bekerültem a román válogatottba.

 

 

– Hogyan zajlik egy ilyen verseny? Hány részből áll?

 

 

– A bajnokságokon 6 versenyszámban küzdenek meg a versenyzők. Mivel ez a sport Amerikából ered, ezért a versenyszámoknak is angol elnevezésük van. Elsőként a single buck elnevezésű versenyszám van, mely egy 42 centiméteres rönk átvágása egy két méter hosszúságú egyszemélyes keresztvágó fűrésszel. A második versenyszám az underhand chop, amely 32 centiméteres rönk átvágása baltával, úgy, hogy a versenyző rajta áll a rönkön. A harmadik próba (stock saw) MS 660 szériában gyártott láncfűrésszel történik, amikor a versenyző  a 42 centis átmérőjű rönkből  két szeletet kell vágjon úgy, hogy a két szelet vastagsága ne legyen több összesen, mint 10 centiméter. A negyedik versenyszám a standing chop. Ekkor az elvágandó 32 centiméter vastagságú rönk függőlegesen van befogatva. Az ötödik próba a springboard chop, amely egy 2 méter magasságban elvégzett vágást jelent. A versenyző két deszka beékelésével jut fel a 2 méter magasságban lévő rönkhöz, s mindkét irányból végzett csapásokkal vágja át a 27 centiméteres fát. Az utolsó versenyszám a hot saw, amely egy 65 lóerős láncfűrésszel történő vágás, ekkor a rönk vastagsága 52 cm és a versenyző 3 vágást végez, melyeknek vastagsága összesen nem lehet több, mint 15 cm.

 

 

– Hol szokták tartani az edzéseket? Hogyan zajlik egy ilyen edzés?

 

 

– Az edzéseket itt Székelyhídon egy erre kialakított helyen tartjuk, a székelyhídi autómosó közelében. Mint akármilyen más sportnál, bemelegítéssel kezdődik, testedzés, futás, állóképesség megtartása-fejlesztése, és maga a próbák gyakorlása. A versenyszámok fel vannak osztva hat részre, egy nap két versenyszámra gyakorolok, és ennek is, mint mindegyiknek, van egy metodológiája, amit szoktam követni, betartani.

 

 

– Milyen versenyeken vett részt eddig Romániában?
– Romániában még hivatalos verseny nem volt, bemutatók már voltak Temesváron, Lugoson, Buzăuban és Nagyváradon.

 

 

– Milyen nemzetközi versenyeken vett részt?

 

 

– Több versenyen: Ausztriában, Németországban, Csehországban, Svájcban a világbajnokságon, Hollandiában és idén július 3-án megyek Franciaországba.

 

 

– Milyen feltételekhez kötött az, hogy egy ilyen versenyt megtudjanak szervezni egy illető országban, vagy egy illető városban?

 

 

– Infrastruktúra, hotelek, vendéglők, és persze sok fára van szükség.

 

 

– Milyen eredményeket ért el addig ebben a sportágban?

 

 

– A legjobb eredményem, amit elértem, hogy első próbálkozásra kijutottam a világbajnokságra, amire a legbüszkébb vagyok. Már maga az, hogy kijutottam oda, ott a tizenkilencedik helyen vagyok számon tartva, ez nekem egy jó eredmény.

 

 

– Ha valaki szeretné ezt a sportágot űzni, akkor hogyan teheti?

 

 

– Jelentkezhet többféleképpen, akik a környéken laknak, azok nálam, vagy pedig van egy nemzeti weboldalunk, ami a romániai Stihlnek az egyik weboldala, ahol e-mailben lehet jelentkezni. További információkat a www.stihl.timbersports.ro honlapon lehet olvasni.

 

 

– Mi a honlapja címe, ahol az érdeklődők többet tudhatnak meg?

 

 

– Az érdeklődők www.gvteam.ro weboldalon olvashatnak erről az új keletű sportágról.

 

 

készítette: Aszalós Tímea