Különleges kerettörténetbe foglalták az idei székelyhídi vakációs bibliahetet. A résztvevő majdnem 150 gyerek egy párizsi divathét zsűriszerepében volt „jelen” július második hetében, ahol az egymással versenyző modellek – név szerint Juliette, Monique és Chloé –, valamint stílustanácsadójuk, Pierre minden nap tanultak valamit a saját hibáikból. Ugyanis naponta egy-egy tanulságos, bibliai történetet ismerhettek meg, amelyeknek a főhőse József volt (a református egyházkerület ÖltöztetŐ gyerekmissziós programja alapján).

A gyerekek minden reggel imádkozással és énekléssel kezdték a napot a templomban. Elsőként a kerettörténetet, majd a bibliai történetet mutatták be, melyek után visszatértek a kerettörténet szereplői, és elmondták, ők mit tanultak. Játékkal folytatódott a nap, a templom udvarára elrejtett napi aranymondás szavait keresték meg a gyerekek. A templomi program az énekek átismétlésével zárult.

Az első nap József fiatalkorára épült, amikor édesapjától megkapta legszebb köntösét, ezáltal magára haragította testvéreit. Az aznapi kerettörténetből is kiderült nem véletlenül vagyunk ott, ahol. A versenyre elbizonytalanodva jelentkező Juliette versenytársait sokkal szebbnek gondolta magánál, de győzelme után rájött, nem a ruha és a külső teszi az embert, hanem a tettei.

Másnap Józsefet a testvérei irigységükben jó pénzért eladták egy arrajáró tevekaravánnak. Párhuzamosan Monique és Chloé szintúgy irigységből kicserélték Juliette ruháját egy nevetséges darabra, mert azt hitték, hogy Pierre kivételezik vele. Ezekből a történetekből a gyerekek megtanulták, Isten mindig velünk van, még a nehézség idején is.

József ezután Potifár házában szolgált, ahol bizonyságot tesz Isten iránti hűségéről, ezért börtönbe kerül. Juliette ezen a napon megtanulta, nem embereknek kell szolgálnunk, hanem Istennek, így Monique-nak adta a cipőjét, habár tudta, hogy emiatt a zsűri le fogja pontozni.

A következő történetben a bibliai történet főhőse a fáraó álmait fejtette meg. Népe megmentéséért a fáraó köszönetként a főtanácsadójává tette meg Józsefet. Ha Istennel jársz, eredményes lesz az életed és mások hasznára leszel. A bibliai történet hatására Juliette eldönti, ő Istennek akar szolgálni, és a Pierre-től ajándékba kapott három ruhából kettőt a versenytársainak ad – így mindannyian maximális pontszámot érdemelnek ki.

Az utolsó napon József megbocsát testvéreinek, és kisegíti őket a szárazság idején. A divathetet pedig Monique nyeri, de nem tud boldog lenni, hiszen látja, hogy a vesztes Juliette nem szomorú, sőt vidám. Juliette elmondja neki, Istennel együtt élve nem tud elszomorodni ilyen apróságok miatt, mert tudja, hogy a Jóisten az elébe állított próbákkal erősíti, és célja van vele. József sem lett volna a fáraó főtanácsadója, ha annak idején testvérei nem adják el rabszolgának, és nem megy keresztül a megpróbáltatásokon.

A gyerekek megtanulták, amit Juliette mondott, hogy: „Isten nem azért küldte, a Fiát, Jézust, hogy elítéljen minket a sok rosszért, amit tettünk, hanem hogy megmentsen, és örök életünk legyen általa.’’

Az életkoruk szerint három csoportra (3–7, 8–10 és 11–13 évesek) osztott gyerekek külön készíthették el a napi két kézimunkát.

Az önkéntes anyukák és az IKE-tagok együtt finomabbnál finomabb ételeket készítettek számukra. A maradék időben játszottak.

A vasárnapi táborzáró ünnepségen a gyerekek öt éneket énekeltek el a héten tanultakból. Ezután mindenki kisebb ajándékkal tért haza.


Írta: Péter-Pakó Andrea