Közgazdasági mesekönyvet mutatott be Sándor Kata közgazdász, írónő, az Erdők Uniója Alapítvány képviselője városunkban. Az eseményre többtucat második osztályos gyerek és több tanító volt hivatalos szeptember közepén a székelyhídi múzeumba. A könyvbemutató igazán temperamentumosan nyitotta kapuit ami talán annak is köszönhető volt, hogy Sándor Kata írónő igazán fiatalosan és energikusan valamint meglepően közvetlenül vezényelte le. Az írónő közgazdászként is dolgozik, ezért is a mesekönyvben lévő mesék alap-mondanivalója a valós életben történő közgazdasági problémákról, illetve helyzetekről tanítja olvasóit.

A mesekönyv mondanivalójának és tanulságának könnyebb megragadása céljából társul hozzá egy színezőkönyv is. Ezeket a könyvbemutató után ingyenes csomagban vehették át a gyerekek, illetve tanítók zsírkrétával társítva.

Sándor Kata Az erdők szövetsége című közgazdasági mesekönyvének nincs alsó vagy felső korhatára, mert a témák minden korosztályt érintenek. Ez a mesekönyv 23 történeten keresztül mutatja be azt a társadalmi, gazdasági környezetet, amely ma körülvesz minket. A mesekönyv a Kerek Erdő Közösségében játszódik, ahol a Piros, a Sárga és a Zöld nevű vadmalackák élnek. A vadmalackákat minden érdekli, sokat kérdeznek. A szereplők a kérdésekre adott válaszokból megismerhetik például azt, hogy miképpen lett az önellátó gazdálkodásból piacgazdaság, miért használunk pénzt, milyen elvek szerint működik az egészségügyi és a nyugdíjrendszer, hogyan alakult ki erdőgazdaság, és a bűnözés miért nem lehet társadalmilag elfogadott jövedelemszerzési forma.

Sándor Kata Buapestről érkezett mesekönyvét bemutatni.

Az adott válaszok, a bemutatott folyamatok nem ellentétesek azokkal, melyekkel később a gyermek az iskolai tanulmányi során találkozni fog. A bemutatott viselkedési normák a társadalom tagjainak többsége által elfogadott, az érvényes törvények által szabályozott elvárásokat tartalmazzák.

A szerzőnő tollában további két hasonló könyv van készülőben, az egyik az áramforrások fejlődését követi figyelemmel, a másik pedig a pénz és a vállalkozások világát ismerteti meg az erdő lakóinak segítségével.
Az erdők szövetsége című mesekönyv létrejöttét a Közösségi Tudat Fejlesztését Segítő Alapítvány tette lehetővé.


Írta: Csorba Roland