^ Vissza Fel
Székelyhídi Baba-Mama Kör címke bejegyzései:

Változatos programokat szervez idén a megújuló Székelyhídi Baba-Mama Kör

Mozaik    2019. március 28. csütörtök 
 153

Tavaszi szél, vizet áraszt… Ezzel a jól ismert sorral jelzik az anyukák, hogy készen áll a Székelyhídi Baba-Mama Kör arra, hogy megújult erőkkel újraépítse önmagát. Évek óta jelen vagyunk városunk és környéke szociális és társasági színterén. Ezalatt kinőtt közülünk egy olyan generáció, aki még pocakban érkezett a körre, de ma már az iskolapadban ül. Egy olyan nemzedék, amelynek édesanyái összetartottak és egymást segítve beszélték és oldották meg az otthoni, munkahelyi, gyereknevelési problémáikat, tapasztalatot cseréltek. Olyan kis összekovácsolódott közösséget hoztak létre, ahová örömmel járhattak szombat délelőttönként babák és mamák egyaránt.

Mit tegyünk vészhelyzetben? (2.)

Mozaik  , , ,   2018. december 20. csütörtök 
 88

Csecsemő- és gyermekkori vészhelyzetekről tartott előadást a debreceni ápoló
(folytatás előző lapszámunkból)

Láz és kihűlés, rovarcsípések, fejsérülések, légzési elégtelenség, bölcsőhalál, és még sok más lehetséges csecsemő- vagy gyermekbetegségről tartott előadást Tim Attila, a debreceni mentőállomás munkatársa, aki a székelyhídi baba-mama kör és Palczert Judit meghívására érkezett. A bölcsőhalálról már írtunk előző lapszámunkban. Most pedig, ahogyan ígértük, a cikk folytatása következik!


Mit tegyünk vészhelyzetben? (1.)

Csecsemő- és gyermekkori vészhelyzetekről tartott előadást a debreceni ápoló

Láz és kihűlés, rovarcsípések, fejsérülések, légzéselégtelenség, bölcsőhalál és még sok más lehetséges csecsemő- vagy gyerekbetegség, illetve a baba és a szülők számára ijesztő állapot vagy testi elváltozás került terítékre Tim Attila, a debreceni mentőállomás munkatársának ingyenes előadásán, Székelyhídon november második felében. Ezekről egy kétrészes cikkben számolunk be, amelynek épp első fejezetét olvashatja.

Ingyenes vészhelyzeti oktatás szülőknek

Ajánló  , ,   2018. november 7. szerda 
 508

Csecsemő- és gyermekkori veszélyhelyzetekről és azok elhárításáról hallgathatnak meg egy remek előadást szülők és nevelők november 17-én a székelyhídi városi múzeumban. A lázcsillapítástól a krupp (csecsemők légúti megbetegedése) szövődményein át a váratlan és tragikus bölcsőhalálig mindenről szó esik majd, különös tekintettel arra, mit tehet a szülő vészhelyzetekben. A színvonalas és tartalmas program 10 órától kezdődik. A belépés ingyenes. A Tim Attila (képünkön) által tartott lendületes, érdekes oktatás Magyarországon nagy sikernek örvend. Orvosok, egészségügyi dolgozók ajánlásával érkezik Székelyhídra is a mentős szakember, akinek a baba-mama kör ezúton is köszöni a nemes gesztust.

Az előadásra várják mindazokat, akik szeretnének felkészülni a vészhelyzetekre, vagy azokat a szakmabelieket is, akiket érdekel az oktatás menete, módszere.

 

Mindig van minek örülni

Kanapé    2017. május 2. kedd 
 985

Palczert Judit: a gyermekek segítségre szorulnak, hogy felnőjenek, egész, jó emberré érjenek!

Palczert Judit az évek során igazi nagybetűs barátommá vált. A baba-mama körrel kezdődött a kapcsolatunk, de azt hiszem, a nyugdíjas éveinkig el fog tartani. Nagyon sokat tanultam tőle, és úgy gondolom, csak akkor érdemes valakinek gyerekekkel foglalkoznia, ha akkora alázattal, szeretettel és nyitottsággal tud feléjük fordulni, mint ahogy azt ő teszi.

Hogyan mentsünk helyesen életet?

Közélet    2013. október 2. szerda 
 622

A legnagyobb hiba a meg sem kezdett elsősegélynyújtás

A székelyhídi Baba-Mama Kör eddigi talán leghasznosabb programján vehettünk részt szeptember 7-én. Az elsősegélynyújtás világnapján, stílszerűen a vendég egy egészségügyi dolgozó, Nagy István, a magyarországi Országos Mentőszolgálat debreceni mentésvezetője volt.

Hogyan legyek jobb anya?

Kultúra  ,   2013. június 2. vasárnap 
 497

Anyák napja alkalmából Wéber Csilla pszichológussal és családterapeutával beszélgettek az anyukák a Székelyhídi Baba-mama Körben.

 

Ki számít jó anyának?

 

A régi időkben az számított jó anyának, aki a háztartás vezetése mellett gondozta, ellátta a gyermekeket, míg az apa a családfenntartó szerepében, gyakorlatilag biztosította az anyagi javakat. Ezek a hagyományos szülői szerepek a családon belül.

Napjainkban a nők is munkát vállalnak. Egyrészt a család életszínvonalának fenntartása érdekében fizetésért, másrészt az önmegvalósításuk részeként. A hagyományos értékrend szerint az anya otthon takarít, mosogat, főz és vasal, gondozza a gyermekeket, őrzi a családi tűzhely melegét, az édesapa pedig pénzt keres. Jó anyák akkor lehetünk, ha teendőink mellett jut időnk a gyermekeinkkel való foglalkozásra is a házimunka és a pénzkereső vagy hivatástudatból végzett munkánk mellett.

Rovatot indít lapunkban a Székelyhídi Baba-Mama Kör

Közélet    2013. március 2. szombat 
 469

Hogyan legyünk jobb szülők? Mit csináljunk, ha…? Mi fán terem a mesepszichológia? Mire jók az alternatív pedagógiai módszerek?… Az anyukák kifogyhatatlan ötlettárából, a Székelyhídi Baba-Mama Körön elhangzó beszélgetésekből, előadásokból áll majd össze az Ér hangja új rovata, a Szülői kör. Már több mint 40 család jár a baba-mama körbe, ahova a várandós anyukák és az édesanyák szoktak eljönni kisgyermekeikkel. Egy-egy alkalommal általában 20–30 fő a létszámunk, de előfordult már, hogy a gyermekekkel együtt 70-en voltunk. Bensőséges hangulatban telnek alkalmaink, ezért a hároméves kort elérő, baba-mama csoportból kinövő gyermekeket sem szeretnénk elengedni. Így kis közösségünk egy része lassacskán szülői körré alakul. Mindannyiunk számára a legfontosabb gyermekünk egészséges testi, lelki, értelmi fejlődése. Egy gyermek kiegyensúlyozott fejlődése a családban érhető el, anyuka, apuka és nagyszülők közelében. Nagy érték a család, a családi harmónia.