Csecsemő- és gyermekkori vészhelyzetekről tartott előadást a debreceni ápoló
(folytatás előző lapszámunkból)

Láz és kihűlés, rovarcsípések, fejsérülések, légzési elégtelenség, bölcsőhalál, és még sok más lehetséges csecsemő- vagy gyermekbetegségről tartott előadást Tim Attila, a debreceni mentőállomás munkatársa, aki a székelyhídi baba-mama kör és Palczert Judit meghívására érkezett. A bölcsőhalálról már írtunk előző lapszámunkban. Most pedig, ahogyan ígértük, a cikk folytatása következik!


Idegentest a légútban!

Minden kisbaba életében eljön az az időszak, amikor válogatás nélkül minden tárgyat a szájába vesz. Az asztal sarkával vagy a saját öklükkel nincs gond, mert azokat nem tudják lenyelni. De mi történik akkor, ha valamilyen tárgy (játék, étel) lenyelésre kerül, és ez a légútban akad el, részleges vagy teljes elzáródást okozva. Ezt azonnal jelzi a gyermek köhögéssel, légzési nehezítettséggel, esetleges elkéküléssel. A legfontosabb teendő, hogy eldöntsük, súlyos vagy enyhe légúti szűkületről beszélünk. Ennek eldöntésének módja az alábbi táblázat szerint történik, részletesen szemügyre véve a gyerek reakcióit.

Csak akkor próbáljuk meg kézzel eltávolítani a gyerek szájából az idegentestet, ha azt biztonsággal meg tudjuk fogni; ha nem, akkor akár mélyebbre is tolhatjuk azt. Ha a gyermek hatásosan köhög, nincs szükség külső beavatkozásra. Maradjunk mellette, biztassuk további köhögésre, és folyamatosan ellenőrizzük az állapotát! Ha a gyermek köhögése hatástalan, vagy azzá válik, kiáltsunk azonnal segítségért, és vizsgáljuk meg a reakciókészségét, majd hívjunk mentőt!

Ha a gyermek még eszméletén van, de nem köhög, vagy csak gyengén, alkalmazzunk hátbacsapásokat! A csecsemőnél ez a következő: ülő helyzetben, alkarunkat a combunkra támasztva, alkarunkra hasra fektetjük a csecsemőt, úgy hogy a feje alacsonyabban legyen a teste többi részénél. Így a gravitáció is segíthet a tárgy kijutásában. A csecsemő fejét megtámasztjük egyik oldalon az állkapocs szegleténél a hüvelyujjunkkal, majd a további ujjakkal a túloldalon. Fontos, hogy ne az állkapocs alatti lágy részeket nyomjuk, mert tovább szűkítjük a légutat! A hátbacsapásokat a lapockák közé a hát közepére célozzuk, a kéztővel, hirtelen ütve.

Alkarunkat ülő helyzetünkben a combunkra támasztjuk, hogy ne vesszen el az ütés ereje


Ha öt hátba csapás nem szünteti meg a fuldoklást, alkalmazzunk csecsemőnél öt mellkasi lökést; gyermeknél pedig 5 hasi lökést, más néven a Heimlich-féle műfogást!

Egyéves kor alatt nem szabad a Heimlich-manővert alkalmazni! Egyéves kor után is először inkább az alkarra, vagy nagyobb gyerekeknél az összezárt combokra fektessük hasra a fulladozót.
Nagyon fontos észben tartani, hogy akár sikeres, akár sikertelen köhögésről van szó, minden esetben mentőt kell hívni és kórházba szállítani a gyereket, korától függetlenül, hisz légúti fertőzés, a lenyelt tárgy lemorzsolódása fennállhat az eset után.

A lenyelt tárgyakon kívül számos más oka lehet annak, ha a gyerekünk nem kap elegendő levegőt. Ismerjük fel, ha gyermekünk légzési elégtelen! Ennek egyik nagyon gyakori jele a kisbabáknál, hogy a légzési segédizmaikat (rekeszizom, bordaközi izmok, torokárki izom, orrcimpák) fokozottan használják. Ennek látható jelei: bordák alatti nagymértékű rekeszbehúzódás, bordaközi izmok jelentős behúzódása, orrcimpák tágítása.

A nagyobb gyerekeknél gyakori jel, hogy háromszög testhelyzetet vesznek fel (illusztrációnkon), amely arról árulkodik, hogy a gyerek nehezen vesz levegőt, fenekén ülve felsőteste előre dől, ezt pedig karjaival támasztja a légzése könnyítése végett.

A gyerek háromszöghelyzete ezt a testtartást jelenti

Ugatóköhögés és fulladás

A jellegzetesen ugató köhögéssel járó krupp nevezetű betegség elsősorban a csecsemőket és a három év alatti kisgyermekeket veszélyeztető betegség, mivel az ő légútjuk még nagyon szűk. Ilyenkor a légcső egy vírusos fertőzés hatására begyullad, a vírusok roncsolják a nyálkahátyát, amely így kiszárad, nem tud tisztulni, és így eltávolítani a kórokozókat. A légcső így begyullad és beszűkül, nem megy a belégzés, és gyakorlatilag ez okozza a minden előjel nélküli ugató köhögést és a fulladozást, néha akár öklendezést vagy hányást is. Az izgalom még inkább fokozza az oxigénhiányt, így a fulladozás rohammá alakulhat. Ha ilyen tüneteket észlelünk a gyerekünknél, a megoldás az, ha hideg levegőre tartjuk az arcát, hogy a hideg hatására a légcső összehúzodjon, majd amint kicsit jobban van, azonnal kórházba kell jutnia. (folytatjuk)


Írta: Bíró Orsolya