Tavaszi szél, vizet áraszt… Ezzel a jól ismert sorral jelzik az anyukák, hogy készen áll a Székelyhídi Baba-Mama Kör arra, hogy megújult erőkkel újraépítse önmagát. Évek óta jelen vagyunk városunk és környéke szociális és társasági színterén. Ezalatt kinőtt közülünk egy olyan generáció, aki még pocakban érkezett a körre, de ma már az iskolapadban ül. Egy olyan nemzedék, amelynek édesanyái összetartottak és egymást segítve beszélték és oldották meg az otthoni, munkahelyi, gyereknevelési problémáikat, tapasztalatot cseréltek. Olyan kis összekovácsolódott közösséget hoztak létre, ahová örömmel járhattak szombat délelőttönként babák és mamák egyaránt.

Rengeteg színes program, vendégelőadó, foglalkozás és olyan gyerek, aki mondókákon, népdalokon és közösségben nőtt fel a bizonyíték arra, hogy ez jól működik. Hála Istennek apró-cseprő gyerekben ma sincs hiány, tettvágyban és lelkesedésben sem a mi részünkről. Most újból szeretnénk felépíteni egy ilyen erős, összetartó közösséget, ezért szeretettel várunk Székelyhídról és környékéről minden anyukát, kismamát. A nagymamákról és apukákról sem feledkezünk meg ám, akik szeretnének csatlakozni hozzánk, akik szeretnék gyerekeiknek a legjobbat adni.

Számos programot tervezünk az idén is, amelyeknek sora természetesen az igényekkel, kérésekkel hosszabbodik, bővül majd. Március 30-án Sonja Cosma dúlát látjuk majd vendégül, aki választ ad arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik ő, hogyan segíti az édesanyákat? A lista azonban csak itt kezdődik: a tavasz folyamán ismét cserebere bazárt szervezünk majd, ahová mindenki elhozhatja megunt, kinőtt ruhadarabjait és cserébe szép, új ruhákat vihet haza. Szoptatási tanácsadót és védőnőt is várunk, hogy sokat tanulhassunk tőlük, szülész-nőgyógyász orvospár is érkezik majd hozzánk 2019-ben, hogy fontosabb kérdéseink feltehessük nekik és tanulhassunk a női egészségünk megőrzéséről, az intim torna gyakorlatsorát is meg fogjuk tanulni. Pszichológussal beszélgetünk majd a szobatisztaság és a gyerekkori hiszti kérdésköréről, valamint a technika hatásairól a gyerekek fejlődésére és idegrendszerére is nagyon kíváncsiak vagyunk. Április 6-án 10 órától szülésre felkészítő csoport indul, előadást szervezünk a korai fejlesztésről is és itt a lista még nem ér véget. Nyitottan, érdeklődéssel várjuk a javaslatokat, az anyukákat és gyerekeket a szombati foglalkozásainkra. Minden szombaton 10 órától kezdődnek foglalkozásaink Székelyhíd központjában, a múzeum épületének földszinti részén lévő termünkben.

Családbarát vállalkozói kört alapítottunk azoknak a cégvezetőknek, akik szerint érték a család, a gyermek. Ez nem más, mint egy nyilatkozat, melyben kifejezik, hogy a családokat megerősítő, a fiatal családok terheit megkönnyítő helyi programkora szükség van. A baba-mama kör vállalja, hogy hetente programokat szervez a vállalkozók dolgozóinak, ingyenesen kölcsönzünk gyermekgondozáshoz, gyermekneveléshez szükséges eszközöket (kiságy, babamérleg, babakocsi, etetőszék, fejlesztő játékok stb.). Ezenkívül a vállalkozók által szervezett rendezvényeken ingyenesen biztosítunk kézműves-foglalkozást, ölbéli játékfoglalkozást a gyermekes családoknak. Szeretettel várunk körünkbe minden vállalkozót, aki csatlakozni szeretne.

Ezúton tisztelettel megköszönjük Magyarország kormányának a támogatást, amely az általa meghirdetett családok évében, a Bethlen Gábor Alap révén, a családbarát vállalkozások támogatásán keresztül segítette a baba-mama kör tevékenységét.

Az édesanyák gyermekeikért a világon mindenre képesek, ahol pedig több édesanya van együtt, ott eltűnik a lehetetlen fogalma.

Ványa Blanka


Írta: Ér hangja