^ Vissza Fel
farsang címke bejegyzései:

Farsangi bál a Petőfiben

Diáksarok    2019. március 9. szombat 
 48

Javában szorgoskodtak a hagyományos farsangi rendezvény kezdése előtt az utolsó simításokon Petőfi Sándor Elméleti Líceum tizedik osztályosai a múzeum épületében március elején. A X. B és C osztály a mindhárom osztály által előkészített videós anyagokkal felváltva mutatott be élőprodukciós műsorszámokat, volt facebookos rigmusú népi ének, tánc, a nézők az előadások segítségével visszamenve az időben betekintést nyerhettek az ősemberek világába, de a népszerű televíziós tehetségkutató vetélkedőkből is ízelítőt kaphattunk, most B faktor elnevezéssel. Ez utóbbi „vetélkedő” győztese, Britney Spears énekesnő szentmiklósi megszemélyesítője túláradó örömmel fogadta az eredményt és ünnepeltette magát a közönséggel.

Farsangot ültek a jókedvű székelyhídi petőfisek

Kultúra  ,   2018. február 23. péntek 
 591

Jókedv és kacagás töltötte be a városi múzeum épületét február 2-án, amikor a Petőfi Sándor Elmélet Líceum X. A, B, C és D osztályai megtartották hagyományos, farsangi műsorukat. A nem túl nagy számú, tanárokból, szülőkből és barátokból álló közönség egy percig sem unatkozott, hiszen sokszínű, változatos és vicces műsorszámokról gondoskodtak a tizedikes diákok. Minden műsorszámon látszott, hogy a diákok sokat készültek rá, s szívvel-lélekkel dolgoztak azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Farsangi mulatsággal debütáltak

Kultúra    2018. február 22. csütörtök 
 689

Színes szabadidős programokat szervezne a jövőben a fiataloknak a Székelyhídi Ifjúsági Társulat

A fiatalok önszerveződéséből nemrég megalakult Székelyhídi Ifjúsági Társulat (SZIT) első megmutatkozásként farsangi mulatságot szervezett, február 17-én a helyi munkásklubban.

Az esemény hagyományos farsangi szabályokon alapult, azaz a jelmez viselete elengedhetetlen volt. A maszkos, kifestett, illetve beöltözött fiatalokat nagy feltűnést keltettek a város központjában az épp arrajárók körében. Mint minden farsangi mulatságon, itt is jutalmat kaptak a legkreatívabban öltözött résztvevők.

Az ördög ünnepe

Kultúra    2018. február 15. csütörtök 
 552

Idén a téltoló farsang nevű népszokással kötötték egybe a hagyományszerűen megtartott mulatságot az érköbölkúti iskolában február végén. A téltemetés gyökere a néphiedelem szerint a tél utolsó hónapjában a Nap legyengül, és emiatt a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással, boszorkánybábu-égetéssel vagy a szimbolikus télkoporsó-égetéssel lehet elűzni a gonosz szellemeket. Az érköbölkúti iskolában Papp Mónika igazgató nyitotta meg hivatalosan az egésznapos vigadozást. Ezt követően Rákóczi Lajos főszervező beszélt az eseményről, megosztva a hallgatósággal a népszokáshoz fűződő gyerekkori élményeit. Majd nyelvészként a hagyományokról megjegyezte, hogy azt nem őrizni kell, hiszen nem rab, nem ápolni kell, hiszen nem beteg, a hagyományokat át kell élni és éltetni kell. Ehhez kívánt jó szórakozást.

Visszavárják a monospetri nagy harang zendüléseit

Mozaik  ,   2014. március 7. péntek 
 628

Jótékony farsangi bálon vettek részt a monospetri lakosok február 22-én a falu kultúrházában. Szoros összefogásról tettek így bizonyságot a katolikus templom egyik harangjának megjavíttatásáért.

Az augusztusban Monospetribe került fiatal katolikus plébános, Varga Sándor, szolgálata elején, októberben komoly gonddal találta szemben magát. A messze szálló déli harangszó megtörött, akár csak a harang, amely eddig hűen hívta a híveket a vasárnapi misékre. Ahogyan azt Sándor atya elmondta, a templomnak két tornya van. Egyikben egy 156 kilogrammos, míg a másikban egy nagyobb, több mint hatmázsás harang van, amelyek közül ez utóbbi meghasadt. Hosszas keresés után találtak végre megfelelő vállalkozót a javításra, de az ezt fedező költség lassan gyűl. Épp ezért Monospetri kulturális csoportjai, az egyházi énekkar és a helyi Német Demokrata Fórum néptánccsoportja jótékonysággal egybekötött farsangi bált szerveztek a harang megjavításának előmozdításáért.

Eseménydús farsangi bált tartottak Ottományban

Kultúra  ,   2014. március 7. péntek 
 438

Hangulatos és vidám farsangi mulatságot rendeztek az ottományi kultúrotthonban február 22-én, szombaton. A vendégeket alkalomhoz illő farsangi hangulatú díszített terem várta. A vidám eseményre idén is nagyon sokan érkeztek, gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt. A megjelenteket Horváth Béla, Szalacs község polgármestere köszöntötte. Kifejezte: a sokszínű magyar közösségben minden generációnak megvan a maga helye és a maga szerepe, minden generációnak megvannak a maga vívódásai és sikerélményei is.

Farsangi mulatság a Petőfi-líceumban

Diáksarok  , ,   2013. március 2. szombat 
 679

 

Nagy sikernek örvendett a Petőfi Sándor Elméleti Líceum négy X. osztálya által szervezett farsangi előadás, mely február 22-én, pénteken tartottak a sportteremben.  A X. A. osztály közreműködésével ez a farsangi előadás egyben egy jótékonysági rendezvény is volt, mivel pénzt gyűjtöttek Dariusnak, egy súlyosan beteg kisfiúnak, akinek a szülei segítségre szorulnak. A szervező diákok elmondása szerint a felkészülés nem volt zökkenőmentes, de ennek ellenére a műsor nagyon sokszínűre és humorosra sikeredett.

Farsangi ünneplés az Érköbölkúti Általános Iskolában

Mozaik  ,   2011. január 6. csütörtök 
 370

Ördög, múmia, Hófehérke és a törpék

 

Farsangi mulatságot rendeztek az Érköbölkúti Általános Iskolában január 28-án, pénteken. Az esemény immár hagyománnyá vált az ottaniak körében, amikor is mind a gyerekek, mind tanáraik felengedhetnek egy kicsit az évközbeni hajtásból, és fantáziájukat szabadon engedve bárkinek, vagy bárminek beöltözhetnek. Bár idén a tanárok nem éltek ezzel a lehetőségükkel, azért a farsang jó hangulatban telt, hiszen az iskola diákjai modern táncokat mutattak be.