^ Vissza Fel
Érmelléki Ősz címke bejegyzései:

Mozgalmas Érmelléki Ősz

Kultúra  ,   2017. október 26. csütörtök 
 517

Régi és új programok tették élvezetessé, minőségivé az együtt töltött időt

Színvonalas programokat kínáltak a székelyhídiaknak és más idelátogató vendégeknek a huszonharmadik Érmelléki Ősz szervezői. Kihívást jelentett a szeptember 29. és október 1. között lezajlott rendezvény kitalálói számára, hogy mi a bevált, sokak által kedvelt program, amit meg kell tartani, és mi lesz majd az, amivel újat lehet nyújtani a közösség számára. Láthatóan sikerrel vették a program összeállítását jelentő kihívást, hiszen végre az elégedettség visszhangjai jellemezték a rendezvény utáni napokat.

Pinceparádé hagyományőrzéssel – beköszöntött az Érmelléki Ősz

Kultúra    2016. szeptember 28. szerda 
 1 595

Kurjongattak a legények, énekeltek a leányok, Székelyhíd utcáin lovas kocsikon vonultak végig a XXII. Érmelléki ősz nyitónapjának reggelén. Díszes népviseletbe öltözötten megadták a módját a szüreti hívogatónak. Miközben a lovak türelmetlenül prüszköltek, patáikkal csapdosták az utca kövét, addig a fiatalok lepattantak a szekerekről, ropták a táncot, pörögtek önfeledten. Libbent a szoknya, pörge kalap legényesen félrecsapva, szél röpítette a fiatalos jókedvet. Hamarosan sokaság gyűlt köréjük a környező házakból, hogy köszöntsék a régi szokások felelevenítőit.

Aztán elhalkult a zene, abbamaradt a szoknyalibbenés, hirtelen dobpörgés konferálta fel a kisbírót, aki közhírré tette az esti mulatságot, ilyeténképpen invitálva a város lakóit. Azért még néhány csípős megjegyzést is eleresztett, a körbeállók vidámítására. Majd felszökkentek a lovas kocsikra, hogy a település minden szegletét bejárva vigyék a jó hírt: mindenkit szeretettel várnak a Sós úti pincesoron megrendezendő vigadalomba.

Hat csapat a főnyereményért

Közélet    2015. október 7. szerda 
 681

Fordulatos versenyszámokban vetélkedtek az Érmelléki Ősz hétpróbájának résztvevői

Az idei évben hat csapat nevezett az Érmelléki Ősz keretében szervezett hétpróbára. A megmérettetések mindegyike nagy horderővel bírt, hiszen a játékokban résztvevő baráti, munkahelyi vagy lakóközösségből formálódott csapatnak a győzelem volt a célja.

Péntek este a strandon ismerkedhettünk meg a csapatokkal, hisz itt kellett előadni a már versenyszámnak számító bemutatkozót.

A versenysorszámok kihúzása után szép sorjában megismerhettük a Kágyai Ászok, a Petőfi, a Szentmiklósi betyárok, a Gyöngyvirágok, a Nagykágyai Ifik és a Futótűz csapatait. Mindegyik csapat előadta himnuszát és bemutatta tagjait és zászlaját. Ebben a versenyszámban kiemelkedőt alkotott a Petőfi Sándor Elméleti Líceum csapata, melyben Szabó Csilla igazgató mellett tanítónők, tanárnők és urak, diákok és az iskola munkaközösségének tagjai is részt vettek. Kétség nem fér hozzá, hogy az idei nyár slágere a Kis Grófo Szegény vagyok című száma volt; nos a pedagógusok, himnuszuk alapjául e dal dallamát használták fel, s szövegét természetesen az iskola, a pedagógusi témák töltötték ki. Szintén figyelemre méltó volt a Gyöngyvirágok csapat bemutatkozása, akik az Ismerős arcok együttes Nélküled című dalára égő gyertyákkal vonultak be, hogy aztán később önmagukból alkotott magyar lobogóként tűnjenek fel a paraván mögül. A zöld felsőben lévő gyermek csapattagok a bimbókat, a fehérben pompázó hölgyek a dús leveleket, s a pirosban feszítő férfiak a gyökereket szimbolizálták.

Szüreti mulatság Székelyhídon

Közélet  ,   2015. október 5. hétfő 
 807

Székelyhídon az Érmelléki Ősz keretében tartották a hagyományos szüreti mulatságot. Kicsit szemerkélő esőben a vidám szüreti bálos csapat „lóerőkkel felvértezve”, traktorral indult az utcai felvonulásra. A feltűnő menet bejárta az egész várost, így hívogatva a lakosokat az esti szüreti bálba.

A kisbíró minden megállónál felolvasta hirdetményét, viccesen pellengérre állítva a város ügyes bajos dolgait:

„S ha netán a jóléttől unatkoznak,
s nem volna mit tenni,
Utazzanak Dubajba,
hisz az ma a trendi!
Ott üdült idén Székelyhídnak krémje,
Állítólag fellendít majd minket
az arabok »rémje«”
– hangoztatta a kisdobos.

Új ruhát kapott a 20. Érmelléki Ősz

Közélet    2014. szeptember 16. kedd 
 931

 

Új célokat és tartalmat kapott az Érmelléki Ősz huszadik kiadása. A már jól megszokott szeptemberi Érmelléki Ősz az eddigi években ismeretes programja a júniusban megtartott városnapokba lett átültetve, de hogy az Érmelléki Ősz se merüljön feledésbe, a szervezők új, igazi érmelléki irányt vettek a hétvégi programsorozattal.

Vasárnap a táncosoké volt

Közélet  ,   2012. szeptember 3. hétfő 
 583

A vasárnap délutáni programoknak is a stadion adott otthont. A programok  a székelyhídi Pusztai Farkasok Íjászegyesület tagjainak bemutatójával kezdődött. Bokor Zoltán íjász elmondta a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület, amely az íjászat és a hozzá kapcsolódó életforma hagyományainak felidézésére megőrzésére, terjesztésére jött létre. Az egyesület 2005-ben került bejegyzésre és tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a magyar történelem kiemelkedő eseményeinek megismertetésére, népszerűsítésére.