Új célokat és tartalmat kapott az Érmelléki Ősz huszadik kiadása. A már jól megszokott szeptemberi Érmelléki Ősz az eddigi években ismeretes programja a júniusban megtartott városnapokba lett átültetve, de hogy az Érmelléki Ősz se merüljön feledésbe, a szervezők új, igazi érmelléki irányt vettek a hétvégi programsorozattal.

 

 

 

A pénteken kezdődött rendezvényt egy kellemes, ünnepélyes könyvbemutató nyitotta a múzeum épületében. Dr. Wilhelm Sándor helyi halbiológus Tanulmányok az Érmellékről című könyvét méltatta Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke.

 

 

Ezt követően a borok kedvelői a Só útja pincesorra vehették az irányt, ahol a városrészek és falvak csatájára benevezett csapatok nyitott, feldíszített pincékkel várhatták a betérőket, a csata részeként ez is pontozásra került. Az est során több pincében fergeteges hangulat kerekedett, aki pedig kinn várta meg az alkonyatot az Kun Zsolt humorista előadását is elcsíphette.

Az Érmelléki Ősz második napján, szombaton reggeltől estig, sőt hajnalig zajlottak a programok. Reggel a péntek esti pincesori buli éreztette hatását a napindító labdarúgótornán. A két csoportra – Székelyhíd városrészei, illetve a hozzá tartozó települések – osztott, párhuzamosan futó minibajnokság élén végül a Szíki csapat és a Nagykágyát képviselő focisták játszották a döntőt, amit a „profik” nyertek magabiztosan! Székelyhíd városrészeinek versenyében győzött a Szíki csapat, a falvak közül pedig Nagykágya.

Közben a szüreti bálozók és felkészítőik a sportpálya szomszédágában fekvő strandon díszítették szüreti traktorukat és annak utánfutóját, ezzel rendhagyó módon hívogatva a lakosságot az esti mulatságra.

A meccseket befejező szülők átmehettek az iskola tornatermébe, ahol csemetéiknek szurkolhattak, ugyanis gyermekügyességi verseny kezdődött. Miután minden városrész és falu ötfős gyermekcsapata összeállt, az ügyeskedést első ízben a kincskeresés jelentette. A tornateremet előkészítő tornatanárok és szervezők által elrejtett békakártyákat kellett megtalálnia a gyerekeknek, minél többet, majd egy szlalomból, bakugrásból, célbadobásból és hasonkúszásból álló stafétát kellett teljesítenie a csapatoknak. A városrészek közül a Felsőváros-Vecser csapata, míg a falvak közül Csokaly gyerekei jöttek ki győztesekként a tornateremből.

Míg mások fociztak vagy a gyerekeknek drukkoltak a megmérettetésekben, addig a sportpálya nézőtere mögött szabadtűzi főzőversenyben sürögtek-forogtak a csapattagok, de forogtak még sült malacok is nyársakon, fakanalak a halászlében, babgulyásban és egyéb ízletes ételekben. Sokaknak jól jött a meleg étel és az energia az esős időben, a finom étkek elfogyasztásával véget is ért a városrészek és falvak csatája, összetűzések nélkül lezajlott minden eltervezett versenyszám. Nem volt más hátra mint megvárni a strandon a szüreti bálosokat és a zsűri két tagját, Borsi Lórántot, a Tulipán Kaláka Egyesület elnökét és Fenesi Zsoltot, a megyei tanács társadalmi-közösségi osztályának vezetőjét, akiket nem titkolt szándékkal a megvesztegethetetlenség jegyében hívtak a szervezők a teljesítmények pontozására. Miután a részeredményeket elsorolták, a végeredménynek a városrészek közül a Szík játékosai, míg a falvak közül Csokaly örvendhetett az első helyezéseknek, és természetesen az ezzel járó 5000 lejnek is. Miután a tapsvihar és sikítozások elhalkultak a nagykágyai Party Szerviz együttes vette át a hangot, biztostva a talpalávalót a szüreti bálozóknak, majd a csapattagok is mind visszatértek a batyus bálba, ahol már a Didi L’Amour és Endrődi Éva színművésznő fokozták a hangulatot, így kezdődhetett is az éjszakába nyúló mulatozás.

 

Mivel a XX. Érmelléki Ősz új célkitűzései között szerepelt a szőlő s a bor kultúrájának népszerűsítése is, így vasárnap délben a székelyhídi Szőlőhegyen Szent Vincének, a szőlős gazdák védőszentjének emléktáblát avatott Béres Csaba polgármester, Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő és Rittner Tibor, az Európai Borlovagrend érmelléki tagozatának elnöke. Az emléktáblát Bozsoky Sándor református lelkipásztor áldotta meg és Kovács Lajos székelyhídi borlovag állíttatta.

A programok zömének lezajlása után kérdésünkre a polgármester elmondta: örül, hogy a szkeptikusoknak sikerült megmutatni, mekkora közösségformáló ereje van egy ilyen rendezvénynek, ugyanakkor sajnálja, hogy Székelyhídról három városrész nem nevezett be a versenybe. A szervezők jövőre sok mindent másképp csinálnak majd a rendezvény kapcsán.