Színvonalas borok kóstolója a XXV. Érmelléki Őszön

Az idei Érmelléki Ősz fénypontja a borkedvelők számára a Grófi pincében szervezett borkóstoló lehetett október 19-én. Ezen az ódon helyszínen tíz borászat képviseltette magát boraival, melyeket az érdeklődők végigkóstolhattak és elemezhettek a kóstoló jegyzet segítségével. Jelen voltak környező falvak borászatai: a kémeri Fort Silvan, három diószegi, két szentmiklósi, illetve három helyi (ifj. Barta Imre, Lengyel Csaba és a Hasznosi) borászat.

A pincébe érkezőket egy jellegzetes illatú Otonel muskotállyal fogadták, illetve az asztalokon olívaolajjal lecsorgatott kenyér falatkák voltak, melyeket csipegetni lehetett annak érdekében, hogy a száj pH-értéke minden kóstolt bor után helyreálljon.

Az eseményt Pálfi Noémi borszakértő koordinálta, aki kezdésként Vörösmarty Mihály Jó bor című verséből idézett kedvderítőként. A következőkben felvezette azt, hogy a kóstoló milyen fajta szőlőből készült borokat foglal magába. Elmondta, a híres érmelléki királyleányka őshonos erdélyi szőlőfajta, hungarikum, mely az 1830-as években keletkezett a leányka és a kövérszőlő spontán kereszteződéséből. Nevének kialakulása a szabadságharc idejére nyúlik vissza. Ez a fehér borszőlőfajta nőiesként van számon tartva és minden stílusban kellemes ízt ad.

Ezt az alkalmat Munkácsi Árpád felsőfokú borszakértő tisztelte meg jelenlétével, aki a borok jellemzése mellett azt mondta el a jelenlevőknek, hogy egy borász akkor lehet igazán jó, ha sok bort kóstol, mert kifinomultabb lesz az ízlése, és ettől a saját bora is ízletesebb lesz. Végül, miután megkóstolták az összes nedűt, a résztvevők jó hangulatban hagyták el a Grófi pincét, ahol elkezdődtek a készületek az esti mulatságra. De a borok kóstolása nem ért véget, mert a helyi borászok kitárt ajtókkal várták a finom italokra vágyó érdeklődőket.


Írta: Vigh Viktória