Fordulatos versenyszámokban vetélkedtek az Érmelléki Ősz hétpróbájának résztvevői

Az idei évben hat csapat nevezett az Érmelléki Ősz keretében szervezett hétpróbára. A megmérettetések mindegyike nagy horderővel bírt, hiszen a játékokban résztvevő baráti, munkahelyi vagy lakóközösségből formálódott csapatnak a győzelem volt a célja.

Péntek este a strandon ismerkedhettünk meg a csapatokkal, hisz itt kellett előadni a már versenyszámnak számító bemutatkozót.

A versenysorszámok kihúzása után szép sorjában megismerhettük a Kágyai Ászok, a Petőfi, a Szentmiklósi betyárok, a Gyöngyvirágok, a Nagykágyai Ifik és a Futótűz csapatait. Mindegyik csapat előadta himnuszát és bemutatta tagjait és zászlaját. Ebben a versenyszámban kiemelkedőt alkotott a Petőfi Sándor Elméleti Líceum csapata, melyben Szabó Csilla igazgató mellett tanítónők, tanárnők és urak, diákok és az iskola munkaközösségének tagjai is részt vettek. Kétség nem fér hozzá, hogy az idei nyár slágere a Kis Grófo Szegény vagyok című száma volt; nos a pedagógusok, himnuszuk alapjául e dal dallamát használták fel, s szövegét természetesen az iskola, a pedagógusi témák töltötték ki. Szintén figyelemre méltó volt a Gyöngyvirágok csapat bemutatkozása, akik az Ismerős arcok együttes Nélküled című dalára égő gyertyákkal vonultak be, hogy aztán később önmagukból alkotott magyar lobogóként tűnjenek fel a paraván mögül. A zöld felsőben lévő gyermek csapattagok a bimbókat, a fehérben pompázó hölgyek a dús leveleket, s a pirosban feszítő férfiak a gyökereket szimbolizálták.

A bemutatkozásokat egy újabb versenyszám a Tudás fája követte, ahol általános műveltségi kérdésekre kellett válaszoljon minden csapat négy legokosabbnak, legműveltebbnek ítélt tagja.
A csapatok igen felkészültnek bizonyultak, a játék végén úgynevezett szétlövéssel kellett eldönteni a sorrendet. Ebben a versenyszámba a Kágyai Ászok lettek a legjobbak, hisz ők minden kérdésre hibátlanul feletek.
A versengés természetesen szombaton is folytatódott. A csepergő eső miatt a csapatok 10 és 14 év közötti tagjait várták a városi sportcsarnokba, hogy ügyességi sportvetélkedő keretében mérettessenek meg, öt fő minden csapatból. A békakeresés, a zsákbaugrás és a staféta versenyszámait követően a szentmiklósi betyárok csapata végzett az első helyen. A vetélkedő keretében maratoni kispályás labdarúgótorna is szerepelt, melyet a Futótűz csapat focistái nyertek. Az esti órákban a székelyhídi Sós úti pincesoron folyt a dínomdánom, hisz ekkor rendezték a pincemustra elnevezésű próbát. Mindegyik csapat szépen feldíszített pincékben, finom étkekkel és italokkal, zenészekkel, jó hangulattal várta a zsűrit. Ebben a versenyszámban a Gyöngyvirágok csapata győzedelmeskedett. Vasárnapra mindössze kép próba maradt a hétből, mégpedig a paintball és a főzőverseny.

A előbbinél minden csapat hat tagja igyekezett a legjobban célozni, az utóbbinál pedig a csapat minden tagja: ki főszakácsként, ki konyhasegédként, ki kavargató mesterként próbálta a legjobb babgulyást megfőzni. A legjobb lövők a Futótűz csapat képviselői lettek, míg a legjobb babgulyást a Gyöngyvirágok csapata főzte.
A XXI. Érmelléki Ősz vetélkedőjét és ezzel az 5000 lejes fődíjat a versenyszámokban elért eredmények összesítése alapján 31 ponttal a Gyöngyvirágok csapata nyerte. A győztestől csupán egy ponttal lemaradva a Futótűz végzett és örülhetett a 3000 lejes nyereménynek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára megosztva állhatott 25-25 pontot elérve a Szentmiklósi betyárok és a Kágyai Ászok csapata 1000–1000 lejt zsebelve be.
A vetélkedők zsűrijére a pártatlan bíráskodás volt jellemző. A különböző versenyszámokat különböző összetételű zsűri bírálta. Az eredményhirdetéskor Béres Csaba, városunk polgármestere elmondta, hogy a rangos és kemény versenyszámokban derekasan helyt álltak a csapatok. „E rendezvénynek mindenki győztese, mert közösséget formáltunk és vidáman, vetélkedve, együtt töltöttünk el egy hétvégét. Az sajnálhatja, aki nem vett részt! Ám reméljük, jövőre szélesebb körben, több csapat részvételével rendezhetjük majd meg” – mondta a városvezető.


Írta: Fekete Katalin