^ Vissza Fel
érettségi címke bejegyzései:

Biztató érettségi eredmények Székelyhídon

Diáksarok    2020. július 8. szerda 
 421

A frissen végzős diákok kétharmada (42-ből 28) érettségizett le sikeresen a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. A biztatónak számító székelyhídi eredmény meghaladja az országosan mért 64,5%-os átlagot, ami Románia-szinten az utóbbi hat év legrosszabb eredménye. Az átmeneteli arány a Petőfiben a fellebbezések után összeségében különben 63,15%-os (36 sikeres vizsgázó az 57-ből).

Ezzel a tavalyi gyengébb szereplés (47,72%) után a székelyhídi iskola visszaküzdötte magát a legjobb vidéki magyar oktatási intézménnyé a megyében.

Ha osztályokra lebontva vizsgáljuk az eredményeket, a kép kicsit árnyaltabb. Hiszen míg a román tannyelvű humán, filológia szakos hét beiratkozott diák közül mindenki átment, azaz az átmeneteli arány 100%-os,  valamint egy 10-es jegy is született (történelemből), addig a magyar nyelvű humán, filológia szakon ez az arány csak 38,8%, azaz 18-ból csak 7-en vizsgáztak sikerrel.

Érettségi diákszemmel

Diáksarok    2019. augusztus 9. péntek 
 335

jegyzet

Nekünk, magyar anyanyelvű diákoknak nem volt egyszerű megbirkózni a román írásbeli feladataival, ugyanis az első tétel nehezebb volt, mint gondoltuk. Egyáltalán nem hétköznapi, 1886-os szöveget kaptunk, melyben nehéz szavak fordultak elő. Nyilvánvaló dolog, hogy ha a szöveget nem értettük meg, akkor a vele kapcsolatos feladatokkal is meggyűlt a bajunk. A következő pont, úgy gondolom, nem jelentett nehézséget senki számára. A hármas tétel azonban minden diáknak meglepetést okozott, ugyanis verselemzést kaptunk. A tavalyi érettségin és pótérettségin is verselemzés volt, éppen emiatt gondoltuk azt, hogy ez alól idén felmentést kapunk. Sajnos, nem így lett. A jegyek azonban, a tétel nehézségéhez mérten, elég jók lettek.

Érettségi eredmények túl a statisztikán

Diáksarok    2019. augusztus 2. péntek 
 233

Idén enyhén csökkent a diákok átmeneteli aránya az érettségin a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban az elmúlt évekhez viszonyítva. 44 végzős vett részt a vizsgákon és közülük 21-en vették sikeresen ezt az akadályt, így az átmeneteli arány 47,72% lett. A legeredményesebb diákoknak idén Tamara Laza (8,95-ös átlag), Kópis Csaba (8,91) és Lavinia Vărăşteanu (8,90) bizonyultak. A különböző tantárgyakban is születtek kiemelkedő eredmények, matematikából Bokor Bence, történelemből pedig Horvát Irénke ért el hibátlan, tízes osztályzatot.

Érettségi, együtt!

Diáksarok  ,   2018. december 5. szerda 
 464

A vizsgaeredmények javításának céljával nyert négyéves lefutású pályázatot a Petőfi Sándor Elméleti Líceum

Az érettségi eredmények 6%-os javítása, az iskolai lemorzsolódás csökkentése, a sikeresen érettségizők számának növelése – ezzel a három célkitűzéssel nyújtotta be oktatási-nevelési pályázatát a Petőfi-líceum még két évvel ezelőtt a Bihar megyei főtanfelügyelőséghez. A pályázati elbírálás és a szerződéskötés is csigalassúsággal haladt, kisebb-nagyobb megszakításokkal bő egy évvel ezelőttre megszületett az eredmény, melyből kiderült, hogy az intézmény megnyerte a pályázatot. Az iskola augusztusban aláírta a szerződést, majd hosszú néma csend következett, ami idő alatt talán a minisztériumi berkekben járatos emberek sem tudják megmondani, mi történhetett a pályázatokkal. Október közepén megérkezett a hír, hogy a szerződést aláírták, sőt, mi több a program október elsejei dátummal már el is kezdődött. Ez újabb biztos pontot jelent a diákok érettségi felkészülését segítő program megvalósulásában. De hogyan is képzeljük el ezt a programot?

Jól teljesítették az érettségi kihívását a Petőfi végzősei

Diáksarok  ,   2018. július 15. vasárnap 
 1 970

Ellentmondásos, hiányos vagy téves vizsgaeredmények jutnak a közvéleményhez

Talán a káosz kifejezés a legjellemzőbb az idei érettségi vizsga eredményeinek tálalására, megjelentetésére. A megyei és országos digitális és nyomtatott sajtóorgánumok mellett sok magánszemély is jelentetett meg – ellentmondásos, hiányos vagy téves – adatokat a megyei magyar érdekeltségű középiskolák, közöttük a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban az érettségi átmeneteli arányról. A kedves olvasó/érdeklődő csak kapkodhatta a fejét a sok különböző információ láttán.

Érettségi eredmények Székelyhídon

Diáksarok  ,   2014. július 7. hétfő 
 10 779

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum 98 ebben a tanintézményben végzett diákja várta hétfő reggel az érettségi eredményeket, amelyek – valljuk be – a legkevésbé sem adnak okot örömre. Készítettünk egy kis statisztikát.

A vizsgázó diákok 47%-a vette sikeresen az érettségi akadályait, ami mindössze 46 diákot jelent, 52-en sajnos megbuktak, közülük egy azért, mert nem jelent meg az anyanyelvi vizsgán. A legtöbben idén is a román nyelv és irodalom tantárgyból buktak, összesen 46 diák, négyen pedig az iskolai szakjuknak megfelelő tárgyból, matek-infóból vagy a sokaknak nehézséget okozó történelemből. Négy olyan diák mondhatja magát a legkevésbé szerencsésnek, akik ugyan minden tantárgyból átmenő jegyet kaptak, összátlaguk nem érte el a 6-ost, ami az érettségi sikerességét jelentette volna számukra.