A frissen végzős diákok kétharmada (42-ből 28) érettségizett le sikeresen a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. A biztatónak számító székelyhídi eredmény meghaladja az országosan mért 64,5%-os átlagot, ami Románia-szinten az utóbbi hat év legrosszabb eredménye. Az átmeneteli arány a Petőfiben a fellebbezések után összeségében különben 63,15%-os (36 sikeres vizsgázó az 57-ből).

Ezzel a tavalyi gyengébb szereplés (47,72%) után a székelyhídi iskola visszaküzdötte magát a legjobb vidéki magyar oktatási intézménnyé a megyében.

Ha osztályokra lebontva vizsgáljuk az eredményeket, a kép kicsit árnyaltabb. Hiszen míg a román tannyelvű humán, filológia szakos hét beiratkozott diák közül mindenki átment, azaz az átmeneteli arány 100%-os,  valamint egy 10-es jegy is született (történelemből), addig a magyar nyelvű humán, filológia szakon ez az arány csak 38,8%, azaz 18-ból csak 7-en vizsgáztak sikerrel.

A magyar tannyelvű reál, természettudományok szak az utóbbi évekhez hasonlóan jól szerepelt, a 17 diákból 14 vette sikerrel az akadályt – ez 82,3%-os átmenési arányt jelent. Ebben az osztályban két tízes jegy is született: egy matematikából és egy anatómiából. Utóbbi tantárgyból az érettségi jegyek átlaga az osztályban 9,22 lett.

Az iskolában, a sikeresen vizsgázók közül háromnak lett 9 feletti az átlaga, nyolcan 8–9, kilencen 7–8, míg tizenhatan 6–7 közötti átlaggal vették az akadályt.

Bartha Imre, az intézmény igazgatója lapunk érdeklődésére így vélekedett az idei érettségiről: „Nagyon büszkék vagyunk a diákjainkra, hogy ebben az online világban is ilyen jól szerepeltek. Köszönet és hála a gyerekeknek a kifejtett munkáért! Nagyon büszke vagyok a tanárainkra, akik a nehéz pillanatokban a gyerekek és az iskola mellett álltak, hamar át tudtak állni az online oktatásra és szép eredményeket értek el a végzős diákokkal.”

A sikeresen érettségizőknek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a továbbtanulóknak. A többiek az augusztusi pótérettségin bizonyíthatnak.


Írta: Cservid Levente