Szeretetteljes foci a közösségért

A Márton Áron-emlékév keretében a Dévai Szent Ferenc Alapítvány labdarúgótornát szervezett Székelyhídon. A fiatalok számára kiírt kupán hét csapat vett részt, amelyen városunk focistái győzedelmeskedtek. A Márton Áron Érmelléki Labdarúgótornának helyszíne a székelyhídi városi sportpálya volt július 30-án, szombaton. Az esemény legfontosabb célja az volt, hogy megtanítsa a fiatalokat szeretettel, fegyverek nélkül, egymásra odafigyelve harcolni valamiért, ami a közösséget fejleszti és erősíti a nemzeti öntudatot.

A helyszín kiválasztása sem volt véletlen, hiszen a nemrégiben Székelyhídon megnyílt Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont első nagy rendezvénye volt ez, amely igyekezett megmutatni, nemcsak Székelyföldön, Kárpátalján vagy Felvidéken, hanem az Érmelléken is él egy tömbmagyar lakosság, akik szeretik megmutatni magukat és értékeiket.

A labdarúgótornán Böjte Csaba ferences rendi szerzetes köszöntötte a megjelenteket, Isten áldását kérve a fiatalokra, sportolókra és szurkolókra. Ezután elkezdődhettek a mérkőzések, melyeket több, környékbeli településen szervezett barátságos találkozók előztek meg. A szentjobbi, érköbölkúti, bihardiószegi, székelyhídi és a két érmihályfalvi csapat mellett pályára lépett a Szent Ferenc Alapítvány „válogatottja”, a Povarello is. A hét csapat 30 perces mérkőzései a reggeli órákban kezdődtek, majd délután értek véget.

A nagy melegre való tekintettel pedig nemcsak a játékosokat, hanem a két játékvezetőt, Juhász Györgyöt és Kaszonyi Györgyöt is elismerés illeti. Az emlékkupa első meccsének kezdőrúgását Csaba testvér és Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere végezték el, majd a csapatok ténylegesen nekifeszülhettek egymásnak. A meccsek szüneteiben a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ lányai adtak elő modern, jól koreografált táncokat, illetve a csíkszeredai Role együttes zenélt.

A Márton Áron kupa győztesei a szervezőkkel

A díjkiosztón Borbély Péter, a DVTK utánpótlás-szakágának vezetője elismerését fejezte ki, mind a szervezők, mind a játékosok előtt, akik egész nap állták a sarat. Végül mindenki megtudhatta a nap eredményeit, melyek szerint a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az érmihályfalvi Unirea csapata, a másodikra Érköbölkút, a legfelsőre pedig a székelyhídi Törekvés csapat színeiben játszó fiatalok állhattak fel. A későbbi nyertesek a döntőbe jutásért „vérre menő” harcot vívtak Diószeg ellen, akiket végül büntetőrúgásokkal sikerült a negyedik helyre szorítaniuk. A csapatkitüntetések mellett egyénileg is díjazták a játékosokat, így a torna legjobb kapusa a köbölkúti Barta Zoltán lett, a legjobb mezőnyjátékos az Unireától Bacsó Attila, a gólkirály pedig 7 góllal a székelyhídi csapatot erősítő Sas Christopher. A legfiatalabb játékos, Réder László egy Böjte Csabától kapott focilabdával és egy Ronaldo-mezzel lett gazdagabb.

Gólkirály Sas Krisztopher

A nagy sikerre való tekintettel a Márton Áron Érmelléki Labdarúgótornát jövőre is szándékoznak megrendezni, várhatóan ugyanezen a helyszínen.


Márton Áron-emlékév
A Márton Áron-emlékévet születésének 120. évfordulója alkalmából hirdette meg a nemzetpolitikai államtitkárság 2015 decemberében. Márton Áron (1896–1980) egykori erdélyi római katolikus püspök olyan személyisége a történelemnek, aki az egész keresztény gyökerű európai civilizáció elé példaképként állítható. Egyházi vezetőként számos alkalommal emelte fel szavát a XX. századi diktatúrák ellen (a II. világháború idején felszólalt a zsidók deportálása ellen, a kommunisták politikai perben börtönre ítélték, majd házi őrizetben tartották). Ikon volt a fiatalok számára és fontosnak tartotta a közösségépítést. Az emlékév meghirdetésének célja, hogy a püspök életútját minél több emberhez eljuttassák.


Írta: Mészáros Emőke