Labdarúgó edzőtáborban vehettek részt a székelyhídi gyerekek a magyarországi Gyermelyen (Komárom-Esztergom megye) június 17 és 21 között. A szervezők tizennégy gyereket tudtak volna fogadni, sajnos az útlevélproblémák miatt mindössze hatan vágtunk neki az útnak, három tizenkét éves: Colman György, Selmeczi Róbert, Orosz Tamás és három tizenhárom éves: Költő Dávid, Antal Krisztián és Szűcs János. Előző két alkalommal Kozma Sándor testnevelő szakos tanár vezetésével utaztak a fiúk, idén pedig alulírottra esett a választás.

 

Arra, hogy milyen fogadtatásban lesz részünk, Kozma Sándor nagyjából felkészített minket, de amit kaptunk, az minden képzeletünket felülmúlta. Rajtunk kívül húsz gyerek érkezett a felvidéki Kürt faluból és mintegy ötvenen vettek részt a házigazda Gyermelyről és a környező falvakból.
Hétfőtől péntekig vártak ránk a különböző programok, edzések és versenyek. Mi és a felvidéki magyarok a helyi sportcsarnokban voltunk elszállásolva, a helyi iskola kantinjában pedig napi ötszöri (!) étkezéssel vártak bennünket.
Napi két edzést vezettünk a gyerekeknek, közös edzésprogramot készítettünk, bár a közel 36-37 fokos kánikula többször keresztbe húzta a számításainkat. Két kemény nap után a szerdai nap egy kissé lazábbra sikerült, ha már egy hatkilométeres gyalogtúrát lazábbnak nevezhetünk. A közeli Gyarmatpusztára látogattunk át, ahol megejtettük a már hagyományosnak nevezhető házi focibajnokságot U10-es, U12-es és U14-es csoportokban. Az alacsony létszám miatt mi csak az U12-ben tudtunk részt venni, de ott nagyon szép eredményt értünk el. Három a három elleni játékban, hét csapat közül a Költő, Szűcs, Antal az első, míg a Colman, Selmeczi és Orosz összeállítású székelyhídi csapat a harmadik helyen végzett.A focizás után a helyi lőtéren légpuskával lőhettek a fiúk, emlékként hazahozhatták a lőlapot, amit legalább egyszer mindenki eltalált.

 

gyermely foci 420

 

 

A csütörtöki edzések után az utolsó napon, pénteken autóbuszos kiránduláson vettünk részt Tatán, a vizek városában. Edzési lehetőség itt is akadt, a srácok körbefutották a Cseke-tavat (kb. 2 km), majd átsétáltunk a város talán leghíresebb tavához, az Öreg-tóhoz. A közel 250 hektáros tó, a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Rámszari-egyezmény hatálya alá tartozik. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket. Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál, ezért is választották a gyermelyiek kirándulóhelynek. A nap fénypontja a sárkányhajózás volt, több csoportban mindenki evezhetett egy-egy órát.
Délután értünk vissza Gyermelyre, megtörtént a táborzárás, és indultunk is hazafelé. Este mindenki otthon hajthatta álomra a fejét abban bízva, hogy jövőre talán újra mehetünk. Foci, ismerkedés, kirándulás, pihenés, erről szólt a tábor.

Köszönjük, Gyermely!
Juhász György