Megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli idén a Székelyhídi Törekvés labdarúgócsapata. Amint tudjuk, az együttes jelenleg a Bihar megyei fociliga negyedik szériájában méretteti meg magát, amely a koronavírus okozta járványhelyzet miatt sajnos sem 2020 augusztusában, sem 2021 márciusában nem indult el. Erdei Imrét, a csapat menedzserét kérdeztük a jelenlegi helyzetről és az évszázados működés megünnepléséről. „Már látszik a fény az alagút végén, reményeink szerint 2021 augusztusában vagy szeptemberében elindul a negyedik liga. Már Novák Eduárd sportminiszter is bejelentette, hogy a heti tesztelések alól mentesülnek azok a sportolók, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni második védőoltásukat, ez valamennyi pénzügyi terhet levesz a csapatokról is. Lassan a szurkolók is visszatérhetnek a lelátókra, ugyebár jelenleg a nézőtér 25%-át tölthetik meg, azt is feltételekkel” – fogalmazott a csapatmenedzser.

A jubileumi ünnepséget várhatóan júliusban tartják, addig is az együttes a következő kéréssel fordul a szurkolókhoz, eligazolt és jelenlegi játékosokhoz, edzőkhöz: „Úgy döntöttünk, hogy ebből az alkalomból digitális albumot készítünk a Törekvés elmúlt száz évéről. Emiatt arra kérjük a helyi és elszármazott drukkereket, érintett feleket, hogy juttassanak el bármilyen, a csapat múltjával vagy jelenével összefüggő tárgyat, anyagot (képek, újságcikkek, videó felvételek stb.) a helyi múzeumba. Amennyiben labdával, pólóval vagy egyéb tárggyal rendelkeznek, azt is szívesen megörökítjük digitális formában. Ezekről készíthetnek online verziót a szurkolók vagy segítünk nekik helyben megörökíteni azokat egy jobb fotógép segítségével. A digitális album segíteni fog, hogy átörökítsük a focicsapat múltját a jövő generációi számára” – mondja a csapatvezető. Ebben a lakosság segítségére is számítanak! Aki régi képekkel rendelkezik, az alábbi címre juttathatja el: csvulturiisacueni@gmail.com.

Mindeközben a focipálya ugyanolyan szép, mint amikor a csapat aktívan edz és játszik. Oláh Róbertet, a csapat titkárját kérdeztük, miből is áll a terepmunka. „Két nagy focipályát kell karbantartsak, ezek nyírását rendszeresen, hetente egyszer végzem. A régi pálya kifogástalan állapotban van, alkalmas a negyedik liga mérkőzéseihez. Nemcsak ezeket a területeket kell karbantartanom, hanem az ezeket övező egyéb zöld zónákat is, ami elég sok időt és energiát vesz igénybe” – fejtette ki Oláh Róbert. A megyei Progress D ligában megméretkező gyerekcsapat edzőjeként ő is reméli, hogy ősztől kezdődően minden visszatér a normál kerékvágásba, hiszen a csemeték is szeretnének fejlődni, sikereket megélni.


Írta: Antal Noémi