Az amatőr sportot, ha lehet, még a mindennapi, jól megszokott életünknél is jobban megszorongatta a koronavírus-járvány. Előbb az edzéseket állították le országszerte, majd a bajnokságok kezdeteit tologatták maguk előtt a megyei szövetség emberei.

A pontvadászatoknak, mielőtt neki kezdtek volna, véget is vetettek, míg végül idén ősszel tesztekkel és oltásokkal elkezdődött a Bihar megyei negyedosztályú labdarúgó-bajnokság. A megyei szövetség rendesen megvariálta a kiírás menetét, két csoportot hozott létre, melyek közül a Székelyhídi Sasok Sportklubnak az északiban jutott hely.

Kevés változás a keretben

Az elmúlt évekhez képest a keretben nem sok változás történt. A kapuba – egy kis nagykárolyi kitérő után –visszatért Ármós Sándor, mellé második számú kapusnak hazatért Szentjobbról Oláh Márton, végre bemutatkozhatott a már hónapok óta Székelyhídon edző és a védelembe Biharról érkező Kulcsár Zsolt, érkezett a mindössze 16 éves Silaghi Hendric (aki először játszhat felnőttek között!) és a bihari labdarúgásban nagyon jól csengő név, Gado Ramses.

Esélylatolgatások

A hosszú kihagyás nemcsak az Érmellékre, hanem az egész megyére kihatott, a szokásosnál picit talán gyengébb a színvonal. Persze így is vannak előre esélyesnek kikiáltott csapatok. A szokásos bajnokság előtti pletykák szerint Mezőtelegd, Bors vagy Bihardiószeg lehet a csoport fő esélyese, Érmihályfalva bármikor bárhol jól szerepelhet, fekete lónak van kikiáltva az idén feljutott Cserpatak, és a kereteket látva a gyengébbek közé tartozik, a maga nagyon fiatal csapatával Élesd és Fugyivásárhely. Hogy Székelyhíd hova volt a pontvadászat előtt sorolva, azon törjék a fejüket az ellenfelek, mindesetre Kiss Sándor vezetőedző a tabella első felébe és ezzel felsőházi rájátszásba várja a csapatát.

Könnyű sikerek és kérdőjeles vereségek

Mint utólag kiderült, a sorsolás igazán jól sikerült a Törinek,  „bemelegítésként” egy idegenbeli 8-0-ás sikerrel rajtolt a csapat Élesden, ezzel kellően megadták az alaphangot az idényre nézve. Sas és Gergely 3-3, Gado és Lőrincz 1-1 gólig jutott. Aztán hazai pályán egy gól nélküli döntetlenre futotta a Cserpataki Slovan ellen, ahol a látottak és a későbbi eredményeink alapján fontos két pontot veszítettünk. A sorban újabb hazai meccs következett, melynek mindhárom pontját hazavitte a Borsi Viitorul (0-2).

Az első presztízsmeccsre a negyedik fordulóban, Diószegen került sor. Sajnos ahogy az elmúlt néhány évben már többször, így most is „játékvezetőzni” kellett, az első játékrész hajrájában adott könnyű büntetőt a hazaiaknak, melyet miután kihagytak, meg is ismételtetett (!). A 4-1-es hazai győzelem így végül nem volt kérdéses, de nem volt ez olyan sima mint ahogy az eredmény mutatja, a 80. percben Kulcsár talált be a Sasoktól, ekkor mindössze 2-1-et mutatott az eredményjelző. Végül a hajrában tette simává a meccset Diószeg.

Aztán mielőtt kedvét vagy hitét vesztette volna a csapat, egy újabb edzőmeccs következett otthon, a 7-0-s székelyhídi siker inkább a vendég Fugyivásárhelynek volt hízelgő. Gado triplázott, Gergely duplázott, Kádár és Silaghi pedig egyszer talált be a vendégek kapujába. Aztán sajnos a második presztízsmeccset is elvesztette a Töri, ezúttal Érmihályfalván. Az idei talán legenerváltabb meccsükkel léptek a pályára a Sasok, melynek csakis a vereség lehetett a vége, az egyéni hibákat könyörtelenül kihasználva, 4-1-re nyert az Unirea.

A rangadón kiszorultak a stadionból a szurkolók

Sajnos a koronavírus újra lecsapott, szerencsére most „csak” annyiban érintette a bajnokságot, hogy a nézők a kerítésen kívülre szorultak. Ki, a vasúti töltésen, ki, a kerítés résein keresztül törölgette a szemét, ugyanis előzetesen senki nem hitte, sőt talán álmodni sem merte volna, hogy a Töri 4-0-ra mossa le hazai pályán az addig pontot sem vesztő Telegdi Forestát. Hendre Zsolt kezdte meg a hazai gólgyártást, Gergely Robi ezúttal is duplázott és a csereként beálló Sas Cristopher is betalált. Kétségkívül ez volt a bajnokság legnagyobb és számunkra legpozitívabb meglepetése.

Kupameccsek

A Román Kupa ezúttal nem volt kötelező, így Erdei Imre, a csapat elnöke megszavaztatta a játékosait, akik mindenképp indulni akartak. Az érdeklődés hiányában, hosszú idő után először volt oda-vissza párharc a nevezők között. Az első fordulóban, Érmihályfalván 1-0-ra kapott ki a Töri, melyre egy hosszabbításos visszavágón, 10 emberrel, 5-1-gyel válaszolt Székelyhíd. A második etapban Borson már az első meccsen eldőlt a továbbjutás, 9-0-ra nyert a Viitorul az erősen tartalékos székelyhídiak ellen, így a visszavágón elért 2-0-ás érmelléki sikernek csak önbizalom-növelő értéke maradt.

Továbbra is az első négy hely a cél

Tömören ez történt az őszi szezonban, így többé kevésbé bejöttek Kiss Sándor előzetes elvárásai, aki az eredmények mellett legjobban annak örül, hogy a viszonylag kevés új igazolás ellenére, a már meglévő csapaton belül is eredményesen tudott változtatni. Gondol itt Lőrincz hátrébb hozatalára vagy Rácz Barna előrébb játszatására. Elégedett a csapat hozzáállásával, az elért eredményeket az egységnek köszönheti és elsősorban annak, hogy végre megértették a játékosai, hogy mit vár el tőlük. A tavaszi szezonra szeretne még néhány posztra igazolni, de ez ha sikerül, ha nem, továbbra is az első négybe szeretné vinni csapatát. Mindenkinek megköszönte ezt a pozitívnak nevezhető szezont, játékosoknak, támogatóknak és a közönségnek egyaránt: „Köszönöm mindenkinek, aki csak hajszálnyit is tett a csapatért. Mindenkinek jó pihenést kívánok és természetesen kellemes ünnepeket.”

Végszónak ennél nem is kívánhatunk jobbat és többet, innen várjuk a tavaszt:

A bajnokság állása

1. Mezőtelegdi Foresta760116-1118
2. Borsi Viitorul751121-1016
3. Bihardiószeg741219-1113
4. Érmihályfalva740314-912
5. Székelyhídi Sasok731321-1010
6. Cserpataki Slovan722310-128
7. Élesdi Crişul71159-224
8. Fugyivásárhely70071-260

A Sasok teljes kerete

Ármos Sándor, Oláh Márton (kapusok), Kaszonyi Ákos, Lőrincz Norbert, Szűcs János, Kulcsár Zsolt, Papp Alexandru, Oláh Róbert, Rácz Barna, Daróczi Madalin, Kéri Gabriel, Gergely Róbert, Hendre Zsolt, Kádár József, Silaghi Hendric, Sas Cristopher, Gado Ramses.


Írta: Juhász György