Az előkészítő osztályok bevezetése az idei tanév egyik újdonsága volt. A kisgyerekek szüleit bizonyára érdeklő részletekről Szabó Izabellát, a székelyhídi Petőfi Sándor-líceum pedagógusát kérdeztük, aki jelenleg huszonkét „nebulóval” járja ezt az új utat.

 

Megtudtuk, a módszer teljesen más, más a tananyag, más a gyerekek megközelítésére alkalmazott módszerek összessége. Ötvözni kell az óvodai- és az iskolai tananyagot, egyensúlyba hozva őket. Mivel ez egy teljesen új szervezési forma, nem sok útbaigazítást talál az, aki ezt az utat választotta. Mindent most kell kitalálni, kitapasztalni, nincsenek megrögzött, megkövült sémák. Mivel lassan több mint két hónapja mûködik, már látszik , hogy van értelme annak, hogy így foglalkozzanak a gyerekekkel.

 

Az előkészítő osztályok nagy előnye, hogy zökkenőmentesebbé teszi az első osztály megkezdését, mivel a pedagógus-gyerek-szülő hármas már jól ismeri egymást. Első osztály kezdetére már ismerni lehet a gyerekek képességeit, készségeit. El lehet kezdeni fejleszteni a beszédkészséget, a finom motorikus készségeket. Életkorukból adódóan ez egy homogén csoport, könnyebb a felzárkóztatás. Sokkal harmonikusabb az indulás, feszültségmentesíti a gyereket, akik így nagyobb szókinccsel, valamint tágabb látókörrel rendelkeznek majd. Hátrány, hogy nincsenek tankönyvek, hiányoznak a programok, dolgozni is csak munkafüzetekből lehet. Már az elnevezés is sokakban ellenszenvet kelt (nulladik osztály). Ilyen körülmények között dolgozni, egy új rendszer arcává válni nagyon nehéz feladat.
A híresztelésekkel ellentétben az előkészítő osztályokban nemcsak játszogatás folyik, hanem kemény munka is. Aki pedig ebben a rendszerben is elvégzi a dolgát, annak csakis előnye származik belõle.

 

Béres Imre