Az ivóvíz arzénmentesítésére szolgáló szűrőberendezés alkalmazásával egy újabb sikeres fejlesztést tudhat magáénak Érbo­gyosz­ló község az elmúlt hetekben.

Az arzénmentesítés meglehetősen új vízkezelési eljárásnak számít Romániában, ugyanis az EU-s csatlakozás következményeként e tekintetben is jelentős jogszabályi szigorítás lépett érvénybe. Ennek értelmében az ivóvízben megengedett arzéntartalmat szinte az egynegyedére csökkentették, így rengeteg település ivóvize a „nem megfelelő” kategóriába került. Így történt ez Érbogyoszló község esetében is. Az éveken át tartó probléma komoly gondot és fejfájást okozott az elöljáróknak, mivel megoldást kellett találniuk és pénzt szerezniük, hogy továbbra is biztosítani tudják a jó minőségű ivóvizet a lakosok számára.

A meglevő fúrt kutakból 290 méter mélységből jön fel a víz, amely szakértők véleménye alapján már majdnem ásványvíz kategóriába sorolható, de mivel a határértékeket csökkentették, így problémák adódtak.

Segített az RMDSZ

Érbogyoszló kis költségvetéssel rendelkező községként a jelentős összegű beruházást nem tudta volna önerőből finanszírozni, ezért ezzel a problémával az RMDSZ megyei szervezeténekvezetőihez fordultak, akik segítséget ígértek a megoldásban. Sok egyeztetés és tárgyalás révén sikerült is kiharcolniuk és elérniük, hogy a kormány jelentős pénzösszeget utaljon ki az arzént szűrő berendezés megvásárlásához. Ennek pontos értéke 584 ezer lej.

Az egész folyamat több mint egy évet vett igénybe, ennyi idő kellett, amíg sikerült leszállítani az említett szűrőberendezést, mivel ezt külön, egyedileg kellett elkészíteni a településeik vízhálózat-kapacitásának függvényében. Jelenleg is folynak a berendezés üzembehelyezési munkálatai, amelyet egyidejűleg folyamatos mintavételi ellenőrzés is követ a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság által.

Kócza István – Érbogyoszló polgármestere

„Pozitív visszajelzéseket kaptunk a nagy értékű beruházás sikeres megvalósításával kapcsolatban a lakosság részéről – nyilatkozta Kócza István Érbogyoszló polgármestere (portrénkon). – A legtöbben köszönetüket fejezték ki nekünk, a sok gratuláció mellett. Értékelték a véghez vitt munkát, bár volt néhány olyan személy is, aki azt mondta, jobb lett volna mással foglalkozni.”

Bővítik a tűzcsapokat

Kérdésünkre, szükséges-e még valamilyen infrastruktúra a vízhálózattal kapcsolatban, az elöljáró kifejtette, hogy kilátásban van egy pályázati lehetőség a közeljövőben, melynek révén bővíteni szeretné az utcákon található tűzcsapok számát. Jelenleg ugyanis Érbogyoszló településen csak egy található, és az is az Albis felé vezető utca végén van. A községvezető tervei között szerepel, hogy minden egyes utcában és intézmények előtt legyenek új tűzcsapok, ha a pályázat sikeres elbírálásban részesül. Továbbá szeretné a mellékutcákon levő fővezetékeket nagyobb kapacitásura cserélni, mivel a települések dombvidéken találhatóak, így néhány utcában nem mindig biztosított a megfelelő víznyomás.

A fentiekből is kiderül, hogy a tervekből és a folyamatos tenni akarásból soha nincs hiány a polgármester részéről, bármilyen községgel kapcsolatos fejlesztésre irányuló dologról is legyen szó. Igyekszik minden vissza nem térítendő, vagy csak kevés önrészt igénylő pályázatot benyújtani, még ha évekbe is telik a kivitelezése. Reméljük törekvése továbbra is segíti őt ebben, és ezáltal a községben újabb és újabb fejlesztések történnek majd.


Írta: Ér hangja