Bemutatták utolsó 2020-as kulturális eseményüket az Ér Hangja Egyesület spanyol önkéntesei decemberben. Almudena Muñoz Soberón és Maria Vives Requena ezúttal a spanyol karácsonyi szokásokról készítettek online posztsorozatot Hagyományok átölelése: karácsonyunk ábrázolása címen.

Bejegyzéseiket először jellegzetes karácsonyi desszertek bemutatásával indították, így esett szó például a turrónról, amely egy cukorból, mézből és tojásfehérjéből készült finom sütemény, nugátédesség, mandula vagy más diófélék hozzáadásával. A lányok ráadásként rövid videókat is töltöttek fel a közösségi médiára.

Ez után egy igazán jelentős spanyol hagyománnyal folytatódott a bemutató, amelyet Spanyolország minden háztartásában megünnepelnek: az uvas, azaz szőlő fogyasztása szilveszter – spanyol nevén Nochevieja – ideje alatt. Mindez abból áll, hogy ha sikerül tizenkét szőlőszemet megenniük az éjfél előtti 12 másodpercben, akkor szerencséjük és jólétük lesz az új évben.

Almudena Muñoz Soberón és Maria Vives Requena

Érdekes tény pedig, hogy a hagyomány arra a fordulópontra épült, amikor a XX. század elején szőlőfelesleg jelentkezett, ezért a gazdák népszerűsítették a termelési többlet kereskedelmi forgalomba hozatalának szokását. Érdemes rátekintenünk ezekre a bejegyzésekre az Ér Hangja Egyesület hivatalos Facebook- vagy Instagram-oldalán, hátha a jövőben mi is kedvet kapnánk az említett hagyományok kipróbálására.


Írta: Magyar Sabina