A spanyol kultúra tánc- és zenevilágát hozták el egy aktív részvételt megkövetelő program formájában októberben az Ér Hangja Egyesület önkéntesei, Almudena és Maria. Elsőként Maria a katalán körtánc, a sardana trükkös lépéssorait tanította meg a résztvevőknek, amelyek bár egyszerűnek tűnnek, a ritmus gyorsulásával és az egyszerűlépkedés ugrálásra váltásával komoly bokagabalyodást okozhatnak.

A sardana a katalán nép egységének szimbóluma, hiszen kézen fogva táncolják a települések főterein, hatalmas köröket alkotva fiatalokból és felnőttekből, míg a gyerekek kisebb körökben próbálják utánozni a „nagyokat”. Maria a madridi, rendkívül lassú, a nő által vezetett chotis elnevezésű páros táncot ismertette Maria férfi táncos imitációjának segítségével. Ezt a táncot fesztiválok alkalmával szokták táncolni a spanyol főváros utcáin. A hölgyek egy jellegzetes rojtos vállkendőt viselnek ilyenkor, amely a Fülöp-szigetekről szivárgott be a spanyol divatba. Harmadik kihívásként az önkéntesek a méltán híres sevillanast mutatták be. A sevillanast rendkívül díszes, rojtos ruhában táncolják a hölgyek, miközben számtalan fél- és teljes fordulatot tesznek meg táncpartnerükkel, vagy partnereikkel, a sevillanast ugyanis párban és csoportban is lehet táncolni. Az esemény spanyol zenékre történő szabad tánccal zárult, így többen például most tudták meg, hogy a sokak által ismert 1993-as Macarena című sláger is a spanyol örökzöldek családjába tartozik.

A járványügyi helyzet súlyosbodására való tekintettel az önkéntesek novemberben és decemberben esedékes kulturális eseményeiket online, a közösségi média segítségével fogják lebonyolítani, így az érdeklődőknek érdemes az egyesület és az önkéntesek munkáját követni az Ér Hangja International oldal és az @erhangja Instagramján keresztül.


Írta: Bíró Orsolya