Szolgálatukat befejező önkéntesek az Európai Szolidaritási Testület működéséről

Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Unió új, két éve működő programja, amely az Európai Önkéntes Szolgálatot és az Erasmus+ önkéntességet váltotta fel. Célja a szolidaritás előmozdítása az európai társadalomban, amit úgy kíván elérni, hogy a fiatalokat és a civil szervezeteket könnyen hozzáférhető és magas színvonalú, a szolidaritást előtérbe helyező tevékenységekbe vonja be. Ezek a projektek nemcsak ösztönző és gazdagító élményt kínálnak: lehetőséget nyújtanak valós változtatásokra, miközben fejleszthetjük saját készségeinket és kompetenciáinkat.

Az Európai Szolidaritási Testület pályázati felhívások útján támogatja a civil szervezeteket – azok megterveznek egy többhónapos programot, benyújtják, és ideális esetben megvalósíthatják azt. Az ilyen tevékenységekben részt venni kívánó fiataloknak regisztrálniuk kell magukat az Európai Szolidaritási Testület online felületén, majd jelentkezni a meghirdetett önkéntes szolgálatokra, érdeklődési körüknek megfelelően. Az említett webfelület, adatbázis megkönnyíti a fiatalok és a támogatott szervezetek találkozását.

A fiatalok Európa-szerte vesznek részt ilyen jellegű projektekben, új emberekkel találkoznak, új tapasztalatokat élnek meg, és elhagyják a komfortzónájukat a fejlődés, tanulás érdekében. Jelenleg Romániában nagyszámú fiatal dolgozik önkéntesként, ez pedig itt, Székelyhídon is elérhető a fiatalok számára.

Az Ér Hangja Egyesület két éve kínálja ezeket a lehetőségeket az érdeklődők számára. Az Európai Szolidaritási Testület keretében már két projekt zajlott le Székelyhídon, és hét nemzetközi önkéntes válhatott a közösség részévé, elvégezve emellett közösségfejlesztő szolgálatát is. E hét önkéntesből öt Spanyolországból, egy Magyarországról és egy Törökországból érkezett.

Az első ilyen, Önkéntesek az európai kulturális sokszínűség támogatásáért elnevezésű projekt 2018-ban indult. Ekkor három önkéntes számos rendezvényt, workshopot tartott a kulturális tapasztalatcserék előmozdítása érdekében. Különböző írott cikkeket, videókat és rádióműsorokat is készítettek ugyanezzel a céllal. A második projekt (A székelyhídi közösség támogatása a média eszközeivel elnevezéssel), 2020 őszén indult és négy önkéntes vett részt benne; egy török, egy magyar és két spanyol. Az önkéntesek cikkeket írtak Székelyhíd közintézményeiről, számos rendezvényt tartottak kultúrájukról (étel, művészet, zene, tánc stb.), és különböző híradásokat töltöttek fel az egyesület közösségi hálójára is.

Végezetül, világjárvány ide vagy oda, az Ér Hangja Egyesület a korábbi programok sikeres lezárása után újabb önkéntesek fogadását tervezi a 2021-es évben is. Várjuk őket mosollyal, nyitottsággal a közösségbe!


Írta: Almudena Muñoz Soberón