A polgármester testvér-települési megállapodást kötne a lengyel kisvárossal

Egy elsőre szimpatikus lengyelországi küldöttséggel találkoztunk júniusban, amikor a geotermális energiák felhasználásáról szóló olaszországi konferencián jártunk (korábbi lapszámunkban olvashattak róla). Hamar kiderült, hogy sok mindenben „egybevágunk”. Településük ugyanúgy tizenegy ezer lakosú, mint Székelyhíd, 40 km-re vannak Varsótól, úgy, mint mi Nagyváradtól, van termálstrandjuk, mint nekünk és a középületeiket is meleg vízzel fűtik. Mosolyogva bár, de hozzáteszem, hogy ezen felül azt is tudjuk, lengyel és magyar két jó barát…

Jósef Grzegorz Kurek, a Mazóviai vajdaságban található Mszczonów (ejtsd: Msczonuf) polgármestere kezdeményezésére a város vezetősége meghívta Székelyhíd küldöttségét a lengyel kisvárosban rendezett történelmi fesztiválra, aminek tetőpontja a második világháborús mszczonówi csata újrajátszása volt. 1939-ben a helyieknek sikerült egy napra feltartóztatni a Varsó felé nyomuló nácikat. Másnap aztán véres bosszút álltak Hitler csapatai, szinte porig rombolták a várost, kivégezték a polgármestert, az orvost, a katolikus plébánost és a rendőrfőnököt, hajtóvadászatot folytattak a lakosok után és akit megtaláltak, azonnal lelőtték.

A korabeli jelmezbe öltözött, Lengyelország minden pontjáról érkezett mintegy 150 önkéntes közel egyórás „műsorral” szórakoztatta a szép számú közönséget. Hangosbemondón tájékoztatták a nézőket a direkt erre az alakalomra csatatérré változtatott városháza előtti parkolóban zajló eseményekről, hang- és fényeffektek, pirotechnikai eszközök használata és a vaktölténnyel lődöző katonák, tankok, gépfegyverek zaja tette élethűvé a jeleneteket. Rémülettel vegyes izgalommal tekintettük meg a csata rekonstruálását és sokunknak a nézők közül, bizony szüksége volt zsebkendőre a meghatottság könnyeinek felszárítására.

„Ha valaki nem volt tisztában a háború borzalmaival, az most ízelítőt kaphatott. Felejthetetlen estén vagyunk túl” – összegezte a látottakat Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere, aki elégedetten nyilatkozott a pár napos utazásról és elmondta, hivatalos lépéseket tesznek a közeljövőben, hogy testvérvárosi megállapodást kössenek Mszczonówfal.

Gulácsi Mária