Tizenhét település 71 borászának 106 bormintája mérettetett meg a harmadik alkalommal megrendezett hegyközszentmiklósi borversenyen március 7-én: A fehér száraz, fehér aromás, vörös (valamint a helyi gazdák számára megengedett magántermő) kategóriákban versenyző bormintákat az eddigi szokástól eltérően idén négytagú zsűri – Féth Imre, Nagy Sándor, Oláh Zoltán-Lóránd és Zatykó István – rangsorolta (lásd keretes írásunkat).

Miközben a megmérettetés zajlott, a szervezők jóvoltából finomabbnál finomabb falatok kerültek terítékre. Természetesen az elmaradhatatlan tombolán ismét sok értékes eszközt húztak ki a szerencséseknek, melyek a szőlész-borász feladatokhoz jelentenek segítséget. A jó hangulathoz Pontos József biztosította a zenét. Külön élmény volt a külföldről hazalátogató Csóka Szabolcs zenész is, aki rövid ideig szórakoztatta a megjelenteket.

A szervezést idén is a Buda Gábor–Kaszoni József–Szilágyi Vilmos trió vállalta magára. Az eseményt szponzorként és segítséggel támogatták: a helyi közbirtokosság, Béres Csaba polgármester, Korona Egyesület, Kaszoni Elek, Nagy Attila, Nagy Botond, Balogh Emese, Ruszt Zsolt, Herman Nicolae, Buda Gábor, Kaszoni József, Szilágyi Vilmos, Béres Imre és családja, Partner Drinks, Deák Róbert, Varga Erzsébet, Nagy Károly, Nagy Ilona, Tolvaj Ella, Molnár Ágnes, Nyilas Sándor és családja, Bagdán Tamás, Boda Ibolya, Márton Szabolcs és neje valamint a helyi fiatalok.


Eredmények

Fehér száraz borok (55 nedű, amiből 19 arany-, 26 ezüst-, 10 bronzérmet kapott): 1. Csuka József (Csokaly, rizling), 2. Papp Zoltán (Hegyköz­kovácsi, rizling silvani), 3. 2. Fábián József (Margitta, vegyes fehér).

Fehér aromás borok (16, 12-3-1): 1. Márton Szabolcs (Hegyköz­szentmiklós, királyleányka), 2. Papp Zoltán (Hegyközkovácsi, muscat ottonel), 3. Lengyel Csaba (Székelyhíd, muscat ottonel).

Vörösborok (30, 13-12-5): 1. Birinyi János (Ottomány, moldova), 2. Úr Zsigmond (Hegyközszentimre, merlot-pinot noir), 3. Nagy Sándor (Ottomány, moldova).

Magántermő kategóriában öt minta érkezett, de csak kettő volt helyi gazdáé (Nyilas Sándor és Törő Nica Gyula).

Kiosztották még a partiumi falugazdászok különdíját is, melyet Gődér Imre jutatott el erre az eseményre. Ezt a díj helyi gazdák közül a legfiatalabbé és a legidősebbé lett (Erdei Tamás, illetve Nagy Károly). Kupát kapott még Márton Szabolcs, mint a legjobb eredményt elérő helyi gazda, illetve a vándorkupa tulajdonosa is ő lehet egy évig.


Írta: Béres Imre